1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. auton katalysaattorit

BBC: Katalysaattorivarkaat vaanivat autoilijoita Lontoossa

Varkaat etsivät katalysaattoreista arvometalleja.

auton katalysaattorit
auton pakoputki savuttaa
Pakoputkistossa oleva katalysaattori puhdistaa pakokaasuja vähemmän haitallisiksi. Peter Foley / EPA

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Lontoossa on tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana varastettu katalysaattori lähes 3 000 ajoneuvosta.

Lontoon poliisi kertoo varkauksien olevan voimakkaassa kasvussa. Varkaat irrottavat katalysaattorin auton pakoputkistosta muutamassa minuutissa.

Poliisi neuvoo autoilijoita muun muassa pysäköimään siten, että auton katalysaattoriin on mahdollisimman vaikea päästä käsiksi.

Arvometallit kiinnostavat

Varkaat tavoittelevat katalysaattoreissa olevia arvometalleja.

Palladiumista maksetaan noin 1 300 puntaa eli vajaat 1 500 euroa unssilta. Katalysaattoreista löytyvästä rhodiumista on maksettu noin 4 000 puntaa eli noin 4 500 euroa unssi. Arvometallikaupassa painoyksikkönä käytetty troy-unssi on runsaat 31 grammaa.

Britannian metallinkierrätysyritysten liiton mukaan on epätodennäköistä, että katalysaattorikauppaa käytäisiin liiton jäsenyritysten kautta.

Britanniassa romumetallin käteiskauppa on kielletty, millä on yritetty estää metallivarkauksia. Käytännössä lain noudattamista ei kuitenkaan valvota kunnolla, sanoo metallikauppiaiden edustaja BBC:n mukaan.

Tekstiä muutettu 22.9.2019 05:00, tarkennettu painon mittayksikköä.

Lue seuraavaksi