1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa kritisoineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja "dissidenteiksi" – kutsuu kommentteja ironiaksi

Yliopiston provostin mukaan yliopistolla on "tarve tarkastella kriittisesti toimintakulttuuria"

Aalto-yliopisto
Opiskelijoita Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksessa Otaniemessä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Aalto-yliopiston ympärillä oleva kuplinta sai lisäkierroksia viikonloppuna, kun korkeakoulun professori nimitteli opiskelijoita sosiaalisessa mediassa.

Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen professori Henrikki Tikkanen kertoo, että hänen esittämänsä kommentit yliopiston opetusta kritisoineista opiskelijoista olivat "ironisia". Tikkanen puolustaa sanavalintojaan STT:lle sähköpostitse.

Verkkojulkaisu Long Play (siirryt toiseen palveluun) julkaisi tiistaina jutun, jossa joukko Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelman opiskelijoita syytti vanhempaa lehtoria Tuomas Laitista epäasiallisesta käytöksestä. Opiskelijoiden mukaan Laitinen olisi haukkunut heitä ja suosinut systemaattisesti valikoituja opiskelijoita. Aalto-yliopisto on aloittanut selvityksen Laitisen toiminnasta esitetyistä syytöksistä.

Tikkanen kommentoi asiaa kollegansa Facebook-päivityksessä. Tilapäivitys oli vielä myöhään perjantaina julkinen, mutta lauantaina se ei ollut enää julkisesti nähtävissä.

Professori kutsui jutussa esiintyneitä opiskelijoita muun muassa "kaheleiksi" ja "dissidenteiksi". Laitiseen hän viittasi toteamalla, että "taide tarvitsee hullut neronsa".

– Käsittääkseni ARTS (Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) on muodin alalla maailman huippua. Nämä opettajat kai sen huipun ovat luoneet, ja nyt muutama dissidentti yrittää tuhota sen, Tikkanen kirjoitti.

Ei tietoja tapahtuneesta

Tikkasen mukaan kommentit olivat ironisia ja irrotettu kontekstistaan.

– Ajojahdit ja some-lynkkaukset ainakin ovat maailmalla lisääntyneet ilmiönä, hän kommentoi STT:lle.

Lisäksi Tikkanen kertoo, ettei tiedä muodin oppiaineen tapauksesta mitään. Hän kuvailee olevansa "riviprofessorina pelkkä akateeminen työläinen".

– Nämä kommentit olivat yleisiä havaintoja liittymättä suoraan tähän keissiin, josta minulla ei ole tietoja.

"Eivät edusta yliopiston linjaa"

Aalto-yliopiston opetusta ja tutkimusta johtava provosti Kristiina Mäkelä kommentoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) myöhään perjantaina, etteivät Tikkasen kommentit edusta Aalto-yliopiston linjaa.

– Aalto edellyttää henkilöstöltään ja opiskelijoiltaan toisia kunnioittavaa käyttäytymistä kaikissa tilanteissa, hän kirjoitti.

Mäkelä korosti STT:lle lauantaina, että Aalto-yliopiston jäseniä sitoo yliopiston code of conduct, eettisten ohjeiden sääntö. Hän sanoo, että sen mukaisesti selvitetään Laitisen toiminnasta esitetyt syytökset ja myös muiden henkilöiden asiaan liittyvät kommentit.

– Nämä tapahtumat osoittavat, että meillä on tarve tarkastella kriittisesti toimintakulttuuriamme.

Mäkelä ei osaa toistaiseksi arvioida, kuinka kauan selvitysten tekemisessä kestää. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, valmistuvatko selvitykset toisistaan erillään vai yhtä aikaa ja kerrotaanko niiden tuloksista julkisuudessa.

– On hirvittävän tärkeää, että asiat täytyy ensin selvittää. Asiaan liittyviä henkilöitä pitää ensin kuulla, ja toimenpiteet voidaan määrittää vasta sitten. En halua enkä voi mennä asioiden edelle.

Lue lisää

Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutuksessa nöyryyttämistä ja haukkumista – Dekaani pyytää nimettöminä esiintyneitä opiskelijoita ottamaan yhteyttä

Lue seuraavaksi