Hyppää sisältöön

Pariisissa radikaalit keltaliivit sekoittivat ilmastoväen mielenosoituksen

Osa protestoijista ei noudattanut poliisin antamia kieltoja välttää kaupungin ydinaluetta.

Poliisi on pysäyttänyt mielenosoittajan Pariisissa. Kuva: Zakaria Abdelkafi / AFP

Poliisi on pidättänyt yli sata mielenosoittajaa keltaliivien uusissa protesteissa Pariisissa Ranskassa.

Kaupungissa oli tänään liikkeellä sekä presidentti Emmanuel Macronia vastustavan keltaliiviliikkeen väkeä että ilmastomielenosoittajia, jotka vaativat tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensin liikkeellä olivat keltaliivit. Myöhemmin kaduilla marssivat ilmastomielenosoittajat, joiden joukkoon sekoittui radikaaleja keltaliivejä, jotka provosoivat kahakoita poliisin kanssa.

Kaupungissa syntyi väkivaltaisuuksia ja katujen varrella ollutta omaisuutta tuhottiin. Poliisi oli alun perin kieltänyt mielenosoitukset Pariisin pääkadulla Champs-Elysees'llä ja muilla kaupungin ydinalueilla. Osa protestoijista ei kuitenkaan noudattanut kieltoa. Ainakin kaksi pankkiliikettä vandalisoitiin.

Ilmastomarssin järjestäjä kehottivat osanottajia menemään kotiin, jotta väkivallalta vältyttäisiin.

Pariisin kaduilla oli noin 7 500 poliisia varautuneena tukahduttamaan keltaliiviliikkeen ja sen radikaalin, anarkistisen "mustan blokin" väkivallan yritykset.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista oli kanniskellut vasaroita ja bensiinikanistereita.

Macron tyynnytteli perjantaina, että ihmisten on hyvä ilmaista itseään, mutta kenenkään ei pitäisi häiritä ilmastoprotestia ja kulttuuritapahtumia, joiden on myös määrä tapahtua lauantaina.

Poliisien määrä on nyt vastaava kuin keltaliivien mielenosoitusten pahimpien piikkien aikaan viime joulu- ja maaliskuussa.

.

Ilmastoprotestiin osallistunut mielenosoittaja kahinoi mellakkapoliisin kanssa Pariisissa. Kuva: Zakaria Abdelkafi / AFP

Macron: Liiviliike on ollut minulle hyväksi

Keltaliivien mielenosoitukset alkoivat kymmenen kuukautta sitten. Ne kritisoivat presidentti Macronia siitä, ettei hänellä ole kosketuspintaa tavallisten ranskalaisten tarpeisiin.

Talvella ja alkukeväästä protestit äityivät väkivaltaisiksi erityisesti Pariisissa, ja ne johtivat useisiin yhteenottoihin mielenosoittajien ja turvallisuusviranomaisten välillä. Tammikuussa mielenosoittajat jopa käyttivät trukkeja hyökätäkseen ranskalaiseen ministeriöön. Myös poliisia on syytetty liian kovista otteista mielenosoittajien taltuttamiseksi.

Mielenosoitusten alussa niihin osallistui yli 280 000 ihmistä, mutta kesän myötä protestit ovat jääneet satunnaisiksi.

Keltaliivien viikoittaiset mielenosoitukset saivat jo kerran presidentin hivuttamaan valtion kukkarosta 17 miljardin euron palkankorotukset ja veronkevennykset matalapalkkaisille, mutta ne ovat supistuneet kesän kuluessa.

Macron sanoi torstaina julkaistussa Time-lehden haastattelussa, että liiviliike on ollut hänelle hyväksi, sillä se on saanut hänet kuuntelemaan ja kommunikoimaan paremmin.

- Haasteeni on kuunnella ihmisiä paremmin kuin kuuntelin aivan alussa, presidentti sanoi haastattelussa.

.
.