Indonesian presidentti keskeytti rikoslakiuudistuksen, joka olisi kriminalisoinut avioliiton ulkopuolisen seksin

Presidentti päätti lykkäyksestä sen jälkeen kun useat kansalaisjärjestöt olivat ilmaisseet huolensa lakien vaikutuksista miljooniin indonesialaisiin.

Indonesia
Hääpari Jakartassa.
Kuvan pari juhli häitään Jakartassa elokuussa 2018. AOP

Indonesian presidentti Joko Widodo lykkää kiisteltyä rikoslakiuudistusta, joka olisi kriminalisoinut muun muassa avoliitossa elämisen sekä avioliiton ulkopuolisen seksin.

Widodon mukaan lakiesityksen laaja vastustus viestittää siitä, että sitä on syytä tarkastella uudelleen.

Perjantaina Australian suurlähetystö Jakartassa julkaisi matkustustiedotteen, jossa varoitettiin, että avioliiton ulkopuolella elävät ulkomaalaiset turistit saattavat joutua vaikeuksiin matkaillessaan Indonesiassa.

Lakiesityksen mukaan yhdessä elävät pariskunnat, jotka eivät ole naimisissa, voitaisiin tuomita enintään puoleksi vuodeksi vankeuteen, jos joku valittaa asiasta kyläpäällikölle. Aviorikoksesta tuomio olisi enintään vuosi vankeutta. Lisäksi lakiehdotus kriminalisoisi kokonaan muun kuin heteroseksin, sillä vain mies ja nainen voivat solmia avioliiton Indonesiassa.

Samainen lakiuudistus olisi myös kriminalisoinut presidentin ja varapresidentin kunnian loukkaamisen.

Yli 260 miljoonan asukkaan Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa, jossa elää myös huomattava määrä kristittyjä, hinduja ja buddhalaisia. Useat kansalaisjärjestöt ilmaisivat huolensa lakien vaikutuksista miljooniin indonesialaisiin.

Lisää aiheesta:

Indonesia suunnittelee avioliiton ulkopuolisen seksin kieltämistä

Lähteet: AFP, STT