Hyppää sisältöön

Lännen Media: Suomen Yrittäjät haluaisi minimipalkat lakiin – STTK tyrmää ehdotuksen

STTK arvelee, että lakiin kirjattu minimipalkka johtaisi palkkojen laskuun ja heikentäisi työntekijöiden asemaa.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Suomen Yrittäjät vaatii, että Suomessa pitäisi selvittää se, olisiko eri ammateista maksettavat minimipalkat syytä kirjata lakiin. Asiasta kirjoittaa Lännen Media (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo, että samalla olisi syytä pohtia se, pitäisikö minimipalkan olla kaikille yhteinen vai onko oikein että se vaihtelee eri aloilla.

Lakiin kirjatut minimipalkat ovat käytössä useissa EU-maissa, mutta Suomessa vähimmäispalkat määritellään pääosin työehto- ja virkasopimuksissa.

Pentikäinen myöntää, että lakiin kirjattu minimipalkka heikentäisi aavistuksen nykyisten työehtosopimusten painoarvoa, mutta niihin jäisi silti sovittavaksi paljon asioita.

– Minimipalkka olisi kuitenkin sellainen asia, jonka alitse työpaikoilla ei voi sopia, sanoo Pentikäinen.

Toimihenkilöjärjestö STTK:n mukaan lakiin ei tarvita minimipalkkaa, sillä jo nyt työntekijöistä noin 90 prosenttia on alakohtaisten työ- ja virkasopimusehtojen piirissä. STTK:n edunvalvonnan johtaja Katarina Murto korostaa, että minimipalkat on kirjattu lakiin maissa, joissa ei ole riittävää työehtosopimusturvaa.

Murto arvioi, että Suomen Yrittäjien esityksen taustalla on tavoite purkaa yleissitovuutta ja halu heikentää nykyistä käytäntöä.

Murto arvelee, että lakiin kirjattu minimipalkka johtaisi palkkojen laskuun ja heikentäisi työntekijöiden asemaa.

.
.