Matkayhtiö Thomas Cookin mahdollinen konkurssi tai pelastusrahoituksen löytyminen on nyt ratkaisuvaiheessa – Tytäryhtiö Tjäreborg tyynnyttelee asiakkaita

Brittiläinen matkajätti omistaa myös Suomessa toimivan matkatoimisto Tjäreborgin.

Thomas Cook Group
Thomas Cook -matkatoimiston tiski Frankfurtin lentokentällä kesäkuussa.
Armando Babani / EPA

Matkayhtiö Thomas Cookin pelastusoperaatio on edennyt ratkaisuvaiheeseen. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan neuvottelut omistajien ja yhtiön velkojien kanssa ovat parhaillaan meneillään Lontoossa.

Tjäreborgista kerrotaan Ylelle, että sen järjestämillä matkoilla on nyt arviolta 3 400 suomalaista eri maissa. Tjäreborgin matkamyynnin kerrottiin jatkuvan normaalilla tavalla eikä Suomen yksiköstä haluttu kommentoida emoyhtiön ongelmia. Thomas Cookilla on toimintaa myös muissa Pohjoismaissa.

– Seuraamme tilannetta, mutta siinä kaikki, mitä tässä vaiheessa voimme sanoa, Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjä, tuotepäällikkö Jessica Virtanen toteaa Ylelle. Tjäreborgilla on matkakohteita lähes 60 maassa.

Tjäreborg rauhoittelee asiakkaita

Tjäreborg julkaisi myöhemmin päivällä nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tietoa emoyhtiönsä rahoitusneuvotteluista ja sen mahdollisista vaikutuksista asiakkaisiinsa.

Tjäreborgin mukaan Thomas Cook -konsernin käymät rahoitusneuvottelut eivät vaikuta Tjäreborgin matkoihin.

– Asiakkaidemme pakettimatkat kuuluvat matkapakettilain ja vakuusrekisterin piiriin, joka suojelee asiakkaita mahdollisten poikkeustilanteiden osalta, yhtiön sivuilla todetaan.

Tjäreborg muistuttaa myös, että neuvottelut emoyhtiön rahoitusjärjestelyistä ovat loppusuoralla.

– Neuvottelut eivät vaikuta matkoihimme tai asiakkaisiimme ja tarkoituksena on taata konsernille uusia investointeja ja luoda vakaampi taloudellinen tilanne. Prosessi on monimutkainen ja mukana on monta osapuolta, Tjäreborgin nettisivuilla todetaan.

Konkurssilla olisi laajat vaikutukset

Thomas Cook on ollut pahoissa talousvaikeuksissa pitkään, ja yhtiö on joutunut etsimään jo usein uusia rahoittajia. Tällä kertaa yhtiö hakee noin 220 miljoonan euron hätärahoitusta toimintansa jatkamiseksi.

Muun muassa uutistoimisto Reutersin ja yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan matkayhtiön omistajat olisivat pyytäneet osittaista velkojen anteeksiantoa. Jos rahoitusjärjestelyt epäonnistuvat, matkayhtiön on arvioitu menevän konkurssiin jo lähipäivinä.

Thomas Cook -konserni on niin merkittävä toimija matkailualalla, että sen kaatumisella olisi laajempiakin seurauksia. Vaikutukset voisivat ulottua myös maailmanlaajuiseen lentobisnekseen.

Reutersin mukaan matkajätin järjestämillä matkoilla on tällä hetkellä noin 600 000 asiakasta.

Lue lisää:

Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook neuvottelee viime hetken lisärahoituksesta konkurssin partaalla