Asiantuntijat ja vihreät tyrmäävät Saksan ilmastopaketin: Täysin riittämätön

Ilmastopaketin heikoin kohta on hiilidioksidipäästöille annettu liian halpa hinta.

Saksa
Autojen täyttämä Bismarckstrasse Berliinissä.
Autojen täyttämä Bismarckstrasse Berliinissä.Felipe Trueba / EPA

Saksalaiset ilmastoasiantuntijat ja vihreän puolueen johto tyrmäävät maan hallituksen perjantaina esittelemän ilmasto-ohjelman.

Vihreät aikovat käyttää vaikutusvaltaansa maan parlamentin ylähuoneessa, liittoneuvostossa ja vaatia olennaisia tiukennuksia pakettiin.

Saksan hallitukselta valtava ilmastopaketti – päästöjen pienentämiseen käytetään yli 50 miljardia euroa

Liittoneuvosto edustaa Saksan 16 osavaltion hallituksia. Vihreät ovat hallitusvallassa yhdeksässä osavaltiossa, joten he voivat vaikuttaa yli puoleen liittoneuvoston edustajista.

Liittoneuvostolla on veto-oikeus lakeihin, joilla on vaikutusta valtion talouteen. Liittoneuvosto voi myös palauttaa lain uudelleen käsittelyyn.

– Aiomme käyttää kaikkia keinoja, jotta ilmastoa suojeltaisiin tehokkaammin, sanoi vihreiden toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Saksan vihreiden toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock.
Saksan vihreiden toinen puheenjohtaja Annalena Baerbock.Omer Messinger / EPA

Baerbockin mukaan Saksan hallitus on "pettänyt nuoret sukupolvet".

Ongelmana hiilidioksidin hinta

Myös ilmastoasiantuntijat ovat hyvin pettyneitä hallituksen esitykseen.

– Tämä pohjapaperi on selkeä poliittinen epäonnistuminen, sanoi Spiegel-lehden haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Potsdamin ilmastoinstituutin tutkija Anders Levermann.

– Emme kaipaa enää poliittisia kompromisseja, vaan [päästö]vähennyksiä.

Levermannin mukaan olennaisin ongelma on hallituksen määrittelemä hiilidioksidipäästöille asetettava hinta. Hallituksen esitys lähtee siitä, että CO2-tonnin hinta olisi vuonna 2021 kymmenen euron tasolla, josta se nousisi vuoteen 2025 mennessä vähintään 35 euroon.

Tämä ei asiantuntijoiden mielestä ole lainkaan riittävä hintataso, semminkin, kun eurooppalaisessa hiilipörssissä hiilitonnin hinta on jo nyt 26 euroa.

Asiantuntijoiden mukaan teollisuuden on saatava varmuus siitä, että hiilipäästöjen hinta tulee nousemaan nopeasti, mutta ennustettavasti. Tämä kannustaa teollisuutta tekemään päästöjä vähentäviä investointeja.

– Liike-elämä tarvitsee selkeän ilmoituksen poliittiselta taholta, että kasvihuonekaasuja hinnoitellaan, eikä niiden hinta enää laske, vaan nousee. Ilman tätä [tietoa] he eivät voi toimia, totesi Levermann.

– Hallitus toimii, ikään kuin meillä olisi aikaa 200 vuotta [estää ilmastonmuutos]. Jos olisi, niin toimenpiteet olisivat ihan hyviä, mutta meillä on vain 15 vuotta, sanoi RTL-kanavan haastattelema ilmastotaloustieteilijä Volker Quashning.

Saksan ilmastopäästöjen rajoittaminen riippuu paljolti siitä, kuinka maa pystyy irrottautumaan hiilivoimasta. Pelkästään maan kolme suurinta hiilivoimalaa päästävät ilmakehään 80 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Suomen koko päästöt ovat noin 55 miljoonaa tonnia vuodessa.

Asiantuntijat haluavat, että hallitus linjaa tarkemmin, kuinka hiilivoimasta luovutaan ja kuinka maahan saadaan lisää päästötöntä energiantuotantoa.

Lisää aiheesta:

Onko Saksan ilmastopaketti pettymys vai mullistus? Näin suomalaiset asiantuntijat vastaavat

Lähteet: Reuters