1. yle.fi
  2. Uutiset

Moni haluaa vielä alkuviikosta pukea toppatakin päälleen, mutta loppuviikosta pitäisi lämmetä – meteorologi varoittaa liukkaista teistä

Heti viikon alkuun osuu tämän vuoden syyspäiväntasaus, jolloin auringonnoususta -laskuun on 12 tuntia kaikkialla Maassa.

sää
Pariskunta patikoimassa ruskan keskellä.
Alkuviikosta on kylmää, mutta loppuviikosta voi halutessaan ulkoilla ilman toppavaatteitakin.Ismo Pekkarinen / AOP

Ensi viikko alkaa ajankohtaan nähden tavallista viileämmissä merkeissä. Muutoksia säässä ei alkuviikosta juurikaan nähdä, vaan viime päivien kylmyys jatkaa koettelemistaan.

Erityisen kylmiä ovat yöt. Jopa maan eteläosissa esiintyy yöpakkasia. Ylen meteorologi Anne Borgström varoittaa, että yöpakkaset tuovat mukanaan aamuliukkautta ja kuuraa.

– Varsinkin ensi yönä ja aamulla kannattaa olla varuillaan koko maassa, Borgström täsmentää.

Varovaisuuteen kehottaa myös Ilmatieteen laitos, jonka varoitus liukkaasta kelistä on voimassa maanantaina koko Suomessa.

Borgströmin mukaan aamuisin ja iltaisin saadaan alkuviikosta nauttia auringosta. Sää on pääosin poutaista.

Sademäärät
Maan sademäärät arkiviikolle. Länsirannikolta Kaakkois-Suomeen arvioidaan viikolle alle yhden millimetrin sademäärää.Anne Borgström / Yle

– Jos nyt perjantaille asti katsotaan, niin vähäsateista on. Lounaassa tulee paikoin yli viisi milliä vettä, mutta erityisesti maan keskiosissa tulee olemaan laajoilla alueilla sateetonta koko viikon, Borgström sanoo.

Sään yleiskuva on Borgströmin mukaan mantereella heikkotuulinen ja syksyinen. Tiistaina sateet saapuvat maan länsirannikolle, josta ne väistyvät keskiviikkona etelään. Keskiviikkona myös Lapissa esiintyy sateita.

Torstaina maamme pohjoisosissa alkaa lämmetä ja samalla yötkin lämpenevät. Tuolloin Länsi-Lapin pitäisi olla näillä näkymin Suomen lämpimin alue. Lämmin ilma virtaa sieltä hiljalleen etelään, ja lämpötilat kohoavat sielläkin noin 15 asteeseen.

Lämpötilakäyrät.
Vertailua ensi viikon lämpötiloista Tampereen ja Rovaniemen välillä. Kuvaajasta näkee selvästi, kuinka Lapissa alkaa lämmetä ennen maan eteläosia.Anne Borgström / Yle

Viikon aluksi maanantaina 23.9. on syyspäiväntasaus, eli hetki, jona Aurinko siirtyy taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle. Syyspäiväntasauksen päivänä koko maapallolla on auringonnoususta auringonlaskuun tasan 12 tuntia.

Voit lukea säästä lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi