1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Viimeiset viisi vuotta olleet maapallolla mittaushistorian kuumimmat

Maailman ilmatieteen järjestö toteaa, että ilmastonmuutos näkyy kaikkialla maapallolla.

ilmastonmuutos
Jääkarhu ajojäällä Grönlannissa.
Jääkarhu ajojäällä Grönlannissa. Grönlannin jääpeite on havaintojen mukaan sulamassa.AOP

Maailman ilmatieteen järjestö WMO on julkaissut uuden raportin (siirryt toiseen palveluun) maapallon ilmaston muuttumisesta. Raportti julkaistaan YK:n huomenna maanantaina pidettävän ilmastohuippukokouksen alla.

Raportin keskeisin sisältö on, että viimeiset viisi vuotta eli jakso 2014 – 2019 ovat olleet maapallon tilastoidun ilmastohistorian lämpimimmät. Teollistumista edeltävään aikaan verrattuna ilmasto on lämmennyt keskimäärin 1,1 astetta.

WMO:n mukaan on erittäin huolestuttavaa, etteivät ilmastoa lämmittävien kaasujen päästöt ole suinkaan vähentyneet, vaikka tietoisuus päästövähennysten tärkeydestä kasvaa kaiken aikaa.

Viimeisten viiden vuoden aikana päästöt ovat kasvaneet viidenneksellä, eikä kasvun pysähtymisestä ole tietoakaan.

Raportti ilmentää, että katsoipa maailmalla minne tahansa, ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos kiihdyttää ja voimistaa äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten lämpöaaltoja ja metsäpaloja.

Merenpinnan nousu kiihtynyt

WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sanoo BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa erityisen huolissaan merenpinnan noususta, jolla voi olla arvaamattomia seuraamuksia.

Vuoteen 1993 saakka merenpinnan nousu oli keskimäärin 3,2 millimetriä vuodessa. Vuoden 2014 jälkeen se on kiihtynyt jo viiteen millimetriin vuodessa.

– Olemme huolissamme Etelämantereen ja Grönlannin jääkansista, joiden äkillinen hupeneminen saattaa kiihdyttää merenpinnan nousua tulevaisuudessa, Taalas sanoi.

– Kuten olemme nähneet tämän vuoden traagisissa tapahtumissa Bahamalla ja Mosambikissa, merenpinnan nousu ja rajut trooppiset myrskyt johtavat humanitaarisiin ja taloudellisiin katastrofeihin.

Raportti kiinnittää huomiota maapallon meriin, joihin 90 prosenttia ylimääräisestä lämmöstä kerääntyy. Viime vuonna merten lämpömäärä oli mittaushistorian suurin.

Maanantain huippukokoukseen saapuu valtiojohtajia ainakin 60 maasta. Nuoriso on viikonlopun aikana osoittanut mieltään kymmenissä maissa ja vaatinut tehokkaampaa ilmastopolitiikkaa.

Nuoret vaativat Greta Thunbergin johdolla YK:n huippukokouksessa, että maailma pelastetaan ilmastonmuutokselta

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi