1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin presidentti vaatii maahan suurta koalitiota

Kummankaan pääryhmittymän rahkeet eivät riitä yksinään hallituksen muodostamiseen.

Israelin presidentti Reuven Rivlin. Kuva: Menahem Kahana / EPA

Israelin presidentti Reuven Rivlin esitti sunnuntaina maahan laajaa hallituskoalitiota. Hänen mukaansa vakaaseen hallitukseen pitäisi kuulua sekä täpärä vaalivoittaja sinivalkoinen vaaliliitto että pitkäaikaisen pääministerin Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue.

Suurta koalitiota ehdotti aiemmin myös vaa'ankieliasemassa oleva entinen puolustusministeri, Israel Beitenu -puolueen Avigdor Lieberman. Hänen mukaansa koalitiossa pitäisi olla mukana myös hänen oma puolueensa. Lieberman kuitenkin ilmoitti aiemmin sunnuntaina, ettei aio toistaiseksi tukea pääministeriksi kumpaakaan pääehdokkaista. Hänelle ei kelpaa myöskään yhteistyö sen enempää arabipuolueiden kuin ortodoksijuutalaistenkaan kanssa.

Rivlin tapaa knessetiin valittujen puolueiden edustajia vielä maanantaina ja nimeää hallitustunnustelijan neuvottelujen perusteella. Rivlinillä ei ole velvollisuutta valita hallitustunnustelijaksi eniten ääniä saaneen ryhmittymän puheenjohtajaa, vaan hän voi vastuuttaa tehtävään sen, jolla uskoo olevan parhaat mahdollisuudet hallituksen muodostamiseen.

Edellisten vaalien jälkeen hallitustunnustelijaksi valittu maan pitkäaikainen pääministeri Netanjahu ei saanut keväällä hallituskoalitiota kokoon, ja maassa järjestettiin uudet vaalit.

Nytkään ei ole mitään takeita siitä, että hallitusta saataisiin kursittua kokoon, vaikka paine puolueita kohtaan suuren koalition muodostamiseksi on kasvanut. Sitä kaipaili jo aiemmin Netanjahu, jonka Likud-puolue kärsi vaaleissa niukan ja katkeran tappion sinivalkoiselle vaaliliitolle. Vaaliliiton johtaja Benny Gantz on asettanut koalitiohallituksen reunaehdoksi sen, että hänen pitää olla itse pääministeri.

Kolmannet vaalit mahdolliset

Merkittävään asemaan saattaa neuvotteluissa nousta myös vaaleissa kolmanneksi tullut yhdistynyt arabilista. Perinteisesti arabipuolueet eivät ole tukeneet ketään pääministeriksi, mutta tällä kertaa ne tekivät poikkeuksen päästäkseen Netanjahusta eroon ja asettuivat Gantzin taakse. Asiasta kertoi listan puheenjohtaja Ayman Odeh mielipidekirjoituksessaan New York Timesissa.

Edellisen kerran arabipuolueet asettuivat pääministeriehdokkaan tueksi vuonna 1992, jolloin ne kannattivat myöhemmin palestiinalaisten kanssa Oslon sopimuksen allekirjoittanutta Jitzhak Rabinia.

Jos arabipuolueet asettuvat Gantzin taakse, hänellä on takanaan 57 knessetin 120 edustajasta, kun mukaan lasketaan häntä tukevat vasemmisto- ja keskustapuolueet. Netanjahua tukee puolestaan 55 edustajaa Likud-puolueesta ja pienemmistä oikeistoryhmittymistä.

Molemmat jäävät vajaaksi enemmistöstä, joten ilman molempia pääryhmittymiä hallituksen muodostaminen ei näyttäisi onnistuvan.

Mahdollisena pidetään sitäkin, että Israel ajautuu vielä kolmansiin vaaleihin, jos hallitusta ei taaskaan saada kokoon.