1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kampanja-/vaalirahoitus

Uutissuomalainen: Oikeusministeri Henriksson haluaa tehdä vaalirahoituslaista nykyistä avoimemman

Lain arkkitehteihin kuulunut Lauri Tarasti olisi valmis tarkastamaan anonyymin tuen rajaa alaspäin 1 500 eurosta.

Henriksson ei näe suurta ongelmaa anonyymin tuen 1 500 euron rajassa, mutta hän olisi valmis harkitsemaan muutoksia esimerkiksi siihen, milloin tukijat tulisi viimeistään ilmoittaa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaa muuttaa vaalirahoituslain nykyistä avoimemmaksi, kertoo Uutissuomalainen. Lain uudistamiseksi aiotaan asettaa parlamentaarinen työryhmä tänä syksynä.

– Mielestäni on pohdittava, miten vaalirahoituslain tarkoitus eli avoimuuden lisääminen voidaan nykyistä paremmin toteuttaa myös käytännössä, Henriksson sanoo Uutissuomalaiselle.

Kevään eduskunta- ja eurovaalien jälkeen keskusteltiin jälleen siitä, kuinka helposti lain pykäliä voidaan kiertää. Nyt suuri osa vaalirahoittajista jää anonyymeiksi. Tuen lähteitä jää piiloon, koska lahjoittaja on kerrottava vain, jos tuen suuruus on 1 500 euroa tai enemmän.

Henriksson ei näe suurta ongelmaa nykyisessä 1 500 euron rajassa.

– Kyseessä ei mielestäni ole sinänsä mikään porsaanreikä, sillä lakia säädettäessä lähdettiin siitä, että lahjoittajien yksityisyyden suojan ja myös vaalisalaisuudenkin kannalta heillä täytyy olla mahdollisuus tukea haluamaansa ehdokasta pienemmällä summalla anonyymisti. Tietenkään lakia ei tule yrittää kiertää jakamalla saman lahjoittajan tukea moneen pienempään osaan, Henriksson sanoo.

Nykyinen lainsäädäntö on ollut voimassa kymmenen vuotta. Lain arkkitehti, vaalirahoituksen uudistamista selvittäneen toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti kertoo Uutissuomalaiselle olevansa nykylakiin erittäin tyytyväinen.

– Olen tietysti asiassa subjektiivinen, mutta mielestäni systeemi on toiminut hyvin. Se on ollut vaalirahoituskohun jälkeen kymmenen vuotta rauhallisessa jamassa, Tarasti sanoo.

Hänen mielestään anonyymin tuen rajaa voisi tarkistaa alaspäin nykyisestä 1500 eurosta.

– Aina kuitenkin löytyy keino käyttää esimerkiksi bulvaania. Rahavirtojen täydellinen estäminen ja valvominen on aivan mahdotonta.

Bulvaanilla tarkoitetaan kolmatta tahoa, jonka kautta rahat ohjataan.

Vaalirahoituksen uudistamista selvittäneen toimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti vuonna 2016. Hän olisi valmis tarkastamaan anonyymin tuen rajaa alaspäin. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tietoja kolmansilta osapuolilta?

Yksi keino lisätä avoimuutta olisi antaa Valtiotalouden tarkastusvirastolle (VTV) lisää valtuuksia. Vaalirahoitusvalvonta voisi kerätä tietoja lahjoituksista myös kolmansilta osapuolilta.

– VTV:llä ei ole nyt oikeutta mennä tarkastamaan esimerkiksi jonkin firman tileistä, kuinka paljon se on ehdokkaalle tukea antanut, Tarasti sanoo Uutissuomalaiselle.

Ehdokkaan ei tarvitse ilmoittaa tukijoitaan ennen vaaleja. Sekä Henrikssonin että Tarastin mukaan asiaan voidaan harkita muutoksia. Tarasti huomauttaa, että moni ehdokas saa tukea vasta aivan vaalien kynnyksellä.

Vaalirahailmoitus tulee tehdä viimeistään vasta useita viikkoja vaalien jälkeen. Ehdokkaalle, joka ei tee ilmoitusta tai tekee olennaisesti virheellisen ilmoituksen, voidaan määrätä uhkasakko.

Voit keskustella aiheesta kello 22 saakka.

Lue lisää:

HS: Noin 40 prosenttia kansanedustajien ja varallaolijoiden vaalirahoituksesta jää piiloon

Teuvo Hakkarainen rikkoi vaalirahoituslakia – eurovaalien vaalirahailmoitus meni yliajalle