1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannian korkeimman oikeuden päätös parlamentin jäädytyksestä ei ole tulossa vielä maanantaiaamuna

Korkein oikeus alkoi tutkia asiaa, koska Lontoon ja Skotlannin oikeusistuimet päätyivät erilaisiin ratkaisuihin siitä, oliko parlamentin työn keskeyttäminen laitonta.

Britannian politiikka
Pääministeri Boris Johnson poistui myöhään illalla parlamenttitalolta kärsittyään tappion kahdessa äänestyksessä.
Pääministeri Boris Johnson.AOL/ Will Oliver

Britannian korkein oikeus ei anna vielä maanantainaamuna päätöstään siitä, toimiko pääministeri Boris Johnson vastoin lakia passittaessaan parlamentin istuntotauolle.

Oikeuden tiedottajan mukaan tietoja päätöksen antamisen aikatauluista kerrotaan myöhemmin maanantaipäivän aikana.

– Toivon voivani kertoa aikataulusta maanantaina lounasaikaan, kertoo oikeuden tiedottaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Johnson määräsi parlamentin istuntotauolle 9. syyskuuta alkaen. Tauon on määrä päättyä 14. lokakuuta.

Korkein oikeus alkoi tutkia asiaa, koska kanteita käsitelleet kaksi oikeusistuinta – Lontoon ja Skotlannin – päätyivät erilaisiin ratkaisuihin. Lontoossa katsotaan, että pääministerin toimintatapa oli laillinen, olipa poliittinen motiivi millainen tahansa, eikä politiikka kuulu oikeuslaitokselle. Skotlannissa kolmen tuomarin ryhmä päätyi siihen, että parlamentin työtä yritettiin kahlita.

Jos hallituksen kanta voittaa, istuntotyö pysyy tauolla lokakuun 14. päivään saakka. Toisessa tapauksessa keskeytys voidaan perua tuomarien määräyksellä. Pääministeri Johnson on ilmoittanut kunnioittavansa oikeuden päätöstä riippumatta sen sisällöstä.

Arvostelijat ovat epäilleet, että Johnson käyttää parlamentin istuntotaukoa omien poliittisten tavoitteidensa edistämiseen. Pääministeriä on syytetty jopa kuningattaren harhauttamisesta, kun hän pyysi tältä lupaa poikkeuksellisen pitkään istuntotaukoon. Johnsonin perustelu tauolle oli saada työrauha hallitusohjelman työstämiselle.

Aiheesta lisää:

Analyysi: John Major ja Boris Johnson taistelevat oikeudessa Britannian tulevaisuudesta

Britannian korkein oikeus pohtii: Oliko parlamentin työn keskeyttäminen laitonta?

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi