Hyppää sisältöön

Matkanjärjestäjä Thomas Cook konkurssiin – Maanantain lennot Pohjoismaissa peruttu, suomalaisturistien loppuviikon paluulennoista ei tietoa

Oletko Tjäreborgin matkalla maailmalla? Vaikuttaako emoyhtiö Thomas Cookin konkurssi matkaasi jotenkin? Kerro meille tilanteestasi jutun lopussa olevaan sähköpostiosoitteeseen tai jutun kommentointiosiossa.

Matkustajia lähtöterminaali 2:ssa Helsinki-Vantaan lentokentällä varhain aamulla 23. syyskuuta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Maailman vanhin matkanjärjestäjä, brittikonserni Thomas Cook on ajautunut konkurssiin. Talousvaikeuksissa olleen yhtiön rahoitusneuvottelut omistajien ja velkojien kanssa päättyivät tuloksettomina. Yhtiön toiminta Britanniassa on päättynyt ja kaikki tulevat lennot ja lomamatkat peruttu.

Thomas Cookin matkoilla on arviolta 600 000 turistia eri puolilla maailmaa.

Maanantaina myös yhtiön Pohjoismaiden johto ilmoitti, että kaikki maanantain (siirryt toiseen palveluun) Thomas Cook Airlinesin lennot on peruttu, joukossa muun muassa maanantaiaamun lento Helsingistä Kyprokselle.

Konkurssi näkyy siis Suomessakin. Yhtiö omistaa Tjäreborgin, joka on yksi maan suurimmista matkatoimistoista. Tällä hetkellä Tjäreborgin järjestämillä matkoilla on yhtiön arvion mukaan noin 2 900 suomalaista.

Tjäreborg tiedotti myöhemmin maanantaina, että yhtiö on erillinen juridinen yksikkö eikä Thomas Cookin konkurssihakemus koske sitä tai sen pohjoismaisia sisaryhtiöitä. Tjäreborgin mukaan sen pohjoismainen johtoryhmä työskentelee tilanteen ratkaisemiseksi ja Tjäreborg tiedottaa välittömästi, kun asiasta on uutta tietoa.

Tjäreborg myös kertoo keskeyttäneensä matkojen myynnin.

Asiakkaita tiedotetaan "kaikkia mahdollisia reittejä"

Matkatoimisto Tjäreborg toivoo, että tulevien päivien Suomesta lähtevät lennot pystytään yhä lentämään. Thomas Cook Airlinesin lisäksi yhtiön lomalentoja lentävät myös esimerkiksi Finnair ja Jet Time. Reittilentoihin tilanne ei vaikuta.

– Toivomme edelleenkin, että operaatio Pohjoismaissa voisi jatkua ennallaan. Sen takia neuvoteltiin viimeiseen asti, että tämän päivänkin lennot olisi voitua lentää normaalisti, yhtiön myyntijohtaja Saana Ruonala kertoi maanantaiaamuna STT:lle.

Tjäreborg tiedottaa (siirryt toiseen palveluun)konkurssin vaikutuksista asiakkailleen maanantain aikana. Ruonala kertoo STT:lle, että Tjäreborg selvittää paraikaa paluukyytien järjestämistä matkalla jo oleville matkustajille.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on ilmoittanut järjestävänsä paluumatkoja. Tjäreborgin mukaan paluukyytien järjestymisestä kerrotaan kaikkia mahdollisia reittejä pitkin.

– Kannattaa seurata nettisivujamme ja sosiaalisen median kanaviamme, mutta kohteissa infotaan myös tekstiviestein.

Tjäreborg kertoo, että sen asiakkaita suojelevat matkapakettilaki ja vakuusrekisteri.

Loppuviikon lennoista ei tietoa

Tjäreborgin asiakkaita lomailee tällä hetkellä useissa Etelä-Euroopan kohteissa. Yhtiö ilmoitti tänään, että kaikki Thomas Cook Airlinesin Suomesta lähtevät lennot perutaan maanantaina. Muiden yhtiöiden operoimat paluulennot Antalyasta Ouluun ja Madeiralta Helsinkiin lennetään normaalisti.

Maanantaina yhtiöllä oli tarkoitus olla 525 lähtevää ja 413 palaavaa matkustajaa. Antalyasta ja Madeiralta palaavilla lennoilla noin kaksi kolmasosaa heistä pääsee kotiin aikataulun mukaisesti.

Loppuviikolla lentoja pitäisi aikataulun mukaan palata Espanjasta, Kroatiasta, Montenegrosta, Kreikasta, Turkista ja Kyprokselta.

Yle kysyi lennoista Tjäreborgilta iltapäivällä yhden aikaan, mutta Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjä, tuotepäällikkö Jessica Virtanen ei kertonut näiden lentojen kohtalosta mitään.

Kartta näyttää, missä maissa Tjäreborgin asiakkaita tällä hetkellä lomailee ilman tietoa kotiinpaluusta.

Kuluvalla viikolla Tjäreborgilla on aikataulun mukaan lauantaita lukuunottamatta päivittäin kahdesta seitsemään lentoa Suomesta ja Suomeen. Toistaiseksi ei ole tietoa, perutaanko myös tulevien päivien lentoja.

Ulkoministeriö seuraa tilannetta

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Minna Elon mukaan epäselvissä tilanteissa kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä Tjäreborgin oppaaseen.

–Jos opasta ei ole saatavilla tai häneltä ei saa apua, voi olla yhteydessä Suomen konsulaattiin. Jos on maassa, missä Suomella ei ole omaa konsulaattia tai suurlähetystöä, voi olla yhteydessä toisen Pohjoismaan tai toisen EU-maan konsulaattiin, Elo sanoo.

Elon mukaan ulkoministeriö neuvoo ja avustaa matkailijoita, mutta kotiinlennätyspalvelua ministeriö ei tarjoa.

– Ulkoministeriö tällä hetkellä seuraa tilannetta ja voi konsulipalvelulain mukaan avustaa hätään joutuneita matkailijoita. Kaikkien Tjäreborgin matkojen pitäisi kuulua vakuusrekisterin piiriin, eli mitään hätää ei pitäisi olla, Elo toteaa.

Britannia aloittaa kotiutusoperaation

Britannian siviili-ilmailuviranomainen CAA on ilmoittanut aloittavansa rauhanajan suurimman operaation saadakseen kotiutettua eri puolilta maailmaa yli 150 000 brittilomailijaa. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tyhjiä lentokoneita lähti jo sunnuntaina maailmalle hakemaan brittituristeja kotiin.

Thomas Cookin matkustajat jonottivat lähtöselvitykseen lauantaina Stanstedin lentokentällä. Kuva: All Over Press

Matkanjärjestäjä ei välttämättä maksa etukäteen hotelleille tai lentoyhtiöille. BBC (siirryt toiseen palveluun)onkin raportoinut Tunisiassa sattuneesta tapauksesta, jossa hotelli ei ole päästänyt Thomas Cookin asiakkaita poistumaan ennen kuin majoitus on maksettu.

Thomas Cook -konserni on niin merkittävä toimija matkailualalla, että sen kaatumisella tulee olemaan todennäköisesti laajempiakin seurauksia. Vaikutukset voivat ulottua myös maailmanlaajuiseen lentobisnekseen.

Yhtiö kävi viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin. Yhtiölle haettiin 200 miljoonan punnan eli noin 226 miljoonan euron lisärahoitusta.

Oletko Tjäreborgin matkalla maailmalla? Vaikuttaako emoyhtiö Thomas Cookin konkurssi matkaasi jotenkin? Kerro meille tilanteestasi: yle.uutiset@yle.fi

Lisää aiheesta:

.
.