Arktinen pelastusjoukkue yhdistää neljä pelastuslaitosta – "selkeää konkreettista hyötyä Kainuuseen"

Arktinen pelastusjoukkue osallistuu tällä viikolla kansainväliseen pelastusharjoitukseen Ruotsissa.

pelastustoiminta
Palomies.
Pohjois-Suomen pelastushenkilöstön muodostama joukkue harjoittelee tällä viikolla Ruotsissa. Kuvituskuva. Fredrika Sundén / Yle

Tänä vuonna perustettu Arktinen pelastusjoukkue on 70 pelastajan tiimi, joka yhdistää Kainuun, Oulu-Koillismaan, Lapin ja Jokilaakson pelastulaitosten henkilöstöä. Vetovastuu joukkueesta on Kainuussa.

– Ideana oli muodostaa pelastusjohtajan työkalupakkiin uusi suoritustapa. Miehistö perehtyy tietyntyyppisiin erityistehtäviin, johon pelastuskurssin koulutus ei yllä, Jani Kareinen Kainuun pelastuslaitokselta kertoo.

Arktinen pelastusjoukkue on tänä vuonna perehtynyt muun muassa rauniopelastamiseen. Rauniopelastamista joukkue pääsee jälleen treenaamaan tällä viikolla järjestettävässä Barents Rescue -harjoituksessa Ruotsin Kiirunassa.

Pelastusharjoitukseen pelastusjoukkueesta osallistuu 25 hengen joukkue, joista 17 henkeä on kainuulaisia. Arktinen pelastusjoukkue toimii harjoituksessa osana kansainvälisiä pelastusjoukkoja ja onnettomuustilanteita harjoitellaan yhteistyössä norjalaisten, ruotsalaisten ja venäläisten pelastusjoukkojen kanssa.

– Harjoituksessa lähtötilanne on se, että pelastustoimi on ylityöllistetty ja paikalle pyydetään apua Barents-sopimuksen mukaisesti. Mukana on erilaisia pelastutehtäviä, Kareinen sanoo.

Kareinen kertoo, että pelastusjoukkueen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka kyseessä onkin useamman vuoden projekti. Kareisen mukaan joukkueen saamat uudet opit ja taidot ovat levinneet myös pelastuslaitosten muuhun henkilöstöön.

– Oppi ei ole jäänyt pelkästään toimintaan osallistuviin vaan tietoa on tuotu myös ulospäin muulle henkilöstölle. Tiedon jakaminen ja uuden oppiminen ovat tämän toiminnan pääasia. Lisäksi tämä toimii myös hyvänä verkostoitumismahdollisuutena, Karenen sanoo.

Arktinen pelastusjoukkue on tehnyt yhteistoimintamuistion, jossa on sovittu, että osalilstuville pelastuslaitoksille on tarjottavissa apuvoimia ympäri vuorokauden

– Jos sattuisi haastavat tilanne Kainuun pelastustoiminnalle, niin voisimme käynnistää yhteistoiminnan. Eli tästä on myös selkeää konkreettista hyötyä Kainuuseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)