1. yle.fi
  2. Uutiset

Kajaanissa voidaan laskea mitä tapahtuu jäätiköille, jos ilmasto lämpenee kaksi astetta

Supertietokoneiden vuoksi suomalainen tutkimus on kansainvälistä tasoa, Kajaanin uuden Puhti-koneen tekijät uskovat.

Supertietokoneet
Uusi CSC:n palvelin sisältä kuvattuna.
Supertietokone Puhti vihittiin käyttöön maanantaina.Mikael Kanerva, CSC

Kajaanin datakeskuksen uusin supertietokone Puhti vihittiin käyttöön maanantaina. CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski vertaa Puhtia työhevoseen.

– Se pystyy ratkaisemaan monenlaisia tehtäviä entistä nopeammin, oli sitten kyseessä biotieteet tai ilmakehätutkimus.

Puhti kaksinkertaistaa CSC:n Kajaanin datakeskuksen kapasiteetin. Järjestelmä on kansallinen, eli sen käyttäjinä tulevat olemaan suomalaiset korkeakoulut.

– Koneella voidaan laskea esimerkiksi, mitä tapahtuu jäätiköille, jos ilmasto lämpenee kaksi astetta, kertoo CSC:n viestinnän asiantuntija Tommi Kutilainen.

Biologisen fysiikan professori Ilpo Vattulainen kuvailee CSC:n toimintaympäristöä isoksi hunajapurkiksi. Samaa mieltä on myös Kimmo Koski.

Kosken mukaan Kajaanin datanhallinnan ja laskennan vuoksi suomalainen tutkimus on kilpailukykyistä ja menestyy kansainvälisesti.

– Täällä pystytään tekemään todella korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta, kun saadaan lisää kapasiteettia. Mahdollisuudet ratkaista uudenlaisia haasteita paranevat.

Puhti on osa hanketta, jossa luodaan kansallista datanhallinnan ja laskennan ympäristöä Kajaaniin. Saman hankkeen puitteissa vihitään ensi vuonna käyttöön Mahti-niminen supertietokone. Hankkeeseen investoidaan yhteensä noin 40 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi