Lähteekö yksikään Tjäreborgin lento lähiaikoina? Entä mitä kohteissa lomaileville suomalaisille käy? 11 kysymystä yhtiön Suomen johdolle

Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjän Jessica Virtasen mukaan Tjäreborg ei ole mennyt konkurssiin, vaikka Thomas Cook meni.

Thomas Cook Group
Jessica Virtanen, tuotepäällikkö, Tjäreborg
Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjän Jessica Virtasen haastattelu

Toimittaja Anna Lehmusvesi haastatteli matkatoimisto Tjäreborgin Suomen yksikön vetäjää, tuotepäällikkö Jessica Virtasta Ylen aamu-tv:ssä puhelimitse siitä, kuinka emoyhtiö Thomas Cookin konkurssi vaikuttaa Tjäreborgin ja sen asiakkaiden tilanteisiin.

Näin Virtanen vastasi kysymys kysymykseltä.

Onko Tjäreborgikin nyt siis mennyt konkurssiin?

– Tjäreborg ei ole mennyt konkurssiin, mutta tietenkin emoyhtiön konkurssilla on ikävä kyllä vaikutusta myös meidän toimintaamme. Se näkyy nyt siinä että meidän lentoyhtiömme Thomas Cook Airlines ei pysty lentämään tällä hetkellä. Olemme tänä päivänä joutuneet perumaan kaikki lentomme.

Mutta tarkoittaako tämä sitä että Tjäreborg pyrkii vielä jatkamaan toimintaansa?

– Nyt ovat monet asiat vielä kesken, koitamme löytää keinoja miten voisimme jatkaa, mutta asiat ovat vielä kesken. Varmasti tämän päivän aikana voimme tiedottaa vielä enemmän.

Mitä tämä Thomas Cookin konkurssi tarkoittaa niille 3 400 suomalaiselle jotka tällä hetkellä ovat Tjäreborgin matkakohteissa?

– Tarkoitus on pitää asiakkaista mahdollisimman hyvää huolta, etsimme tällä hetkellä keinoja saada ihmiset kotiin takaisin. Tietysti meillä on paikalla henkilökuntaa joka tiedottaa ja pitää huolta asiakkaistamme.

Eli jatkavatko Tjäreborgin oppaat töitä tästä konkurssista huolimatta?

– Kyllä jatkavat. Kohteissa olevat oppaat jatkavat töitä, ja kuten sanoin, teemme parhaamme että löytäisimme lentoratkaisut asiakkaiden kotiin saamiseksi.

Eli Tjäreborg pyrkii itse tuomaan asiakkaita kotiin, eikä palaaminen kohteista jää Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) vakuussumman varaan?

– Kaikkemme yritämme että pystymme tämän ratkaisemaan, monet asiat ovat vielä kesken. Varmasti olemme viisaampia jo iltapäivästä.

Tänä aamuna on seurattu, kun Larnacaan Kyprokselle oli lähdössä Tjäreborgin lento. Matkustajat saivat tässä tapauksessa kuulla vasta lähtöportilla, että kone ei lähdekään. Osaatko kertoa meille ihan rautalangasta, että lähteekö yksikään Tjäreborgin lento tänään tai lähipäivinä liikkeelle?

– Tämä on hyvin ikävä tapaus tämä Larnaca sillä yritimme viime hetkeen asti saada tätä konetta lähtemään, mutta se ei onnistunut. Tänään ei lähde meiltä yksikään tilauslento Helsingistä eteenpäin.

Mitä voit sanoa niistä matkoista jotka ovat nyt tulossa lähipäivinä ja lähiviikkoina?

– Siihen en pysty vielä tällä hetkellä kommentoimaan. Pyrimme tietenkin tiedottamaan asiasta mahdollisimman nopeasti.

Entä sitten ihmiset jotka ovat tosiaan nyt ostaneet matkat Tjäreborgilta, voiko vielä uskoa, että esimerkiksi syyslomamatka toteutuu, vai onko selvää, että se ei toteudu?

– En pysty siihenkään vielä tässä vaiheessa vastaamaan. Se selviää tässä lähiaikoina.

Joku sana vielä niistä ihmisistä, jotka mahdollisesti tulevat kesken sieltä matkoilta takaisin. Onko hotellien kanssa selvää, että he (asiakkaat) voivat näissä hotelleissa vielä yöpyä?

– Kyllä me olemme partnereiden kanssa koko ajan tekemisissä. He tietävät tilanteen ja asiakkaat voivat sitten majoittua niissä hotelleissa missä ovat.

Voiko keskeytyneestä matkasta tai mahdollisesti peruuntuneesta matkasta saada rahat takaisin?

– Tänään perutuista matkoista tiedotetaan asiakkaita sitten, miten maksujen kanssa toimitaan. Näin laajemmin en osaa siihen kysymykseen vielä vastata.

Mikä on Tjäreborgin työntekijöiden kohtalo täällä Suomessa?

– Toistaiseksi jatkamme töitä aivan normaalisti, aika tulee sitten näyttämään, mikä tilanne on. Meillä työ jatkuu ja tällä hetkellä tärkein asia on pitää huolta meidän asiakkaista.

Lue lisää:

Matkanjärjestäjä Thomas Cook konkurssiin – Yhtiön päivän lennot Helsinki–Vantaalta peruttu

Matkustajat joutuivat pettymään Helsinki–Vantaalla – Tieto konkurssiyhtiön lennon peruuntumisesta tuli vasta lähtöportilla

Thomas Cookin konkurssi vaikuttaa myös pohjoismaisten matkatoimistojen matkoihin – Maanantain lennot peruttu Tjäreborgilla, Spiesillä, Vingillä ja Globetrotterilla

Jos Tjäreborgin emoyhtiö kaatuu, väristykset tuntuvat myös Suomessa – 4 kysymystä ja vastausta matkailujättiä uhkaavasta konkurssista