Hyppää sisältöön

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Greta Thunbergin herättämä setäraivo, äiti vei Sumeyan Suomesta Isisin alueelle ja surun hoito ontuu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Kuva: AOP
Katjan mielestä oman lapsen kuoleman voi ymmärtää vain toinen, joka on kokenut saman. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Katjan elämä romahti reilut 11 vuotta sitten, kun hän löysi pienen Jomi-poikansa kuolleena sängystä. Pojan kuoleman jälkeen Katja halusi vain kuolla. Myöhemmin hän tunsi huonoa omatuntoa siitä, miten Jomin viisivuotias veli jäi kuoleman jälkeisinä kuukausina niin vähälle huomiolle.

Ilulissatin jäävuono Grönlannissa on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Juha Kivioja / Yle

YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tällä viikolla laajan raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos uhkaa ennennäkemättömällä tavalla maailman jäätiköitä, lumipeitteitä ja meriä. Mikäli päästöjä ei onnistuta vähentämään, esimerkiksi Alppien, Ruotsin ja Norjan jäätiköistä voi kadota tällä vuosisadalla 80 prosenttia. Jäätiköiden kiihtyvä sulaminen nostaa myös merenpintaa.

Suomesta Isisiin viedyn tytön tarina

Sannan tytär Sumeya, 13, kertoo olleensa jo naimisissa, mutta tarkka-ampuja tappoi aviomiehen kahden kuukauden jälkeen. Katso myös pitkä videoreportaasi syyrialaiselta al-Holin leiriltä.

Hempaattisen tuotekehityksestä vastaava Janne Kruunari esittelee yrityksen tutkimusviljelmää. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Elintarvikeviranomaiset vaativat tällä viikolla Hempaattista vetämään hamppuöljynsä pois myynnistä. Maailmalla CBD-öljyt ovat suosittuja tuotteita.

Ruotsalainen 16-vuotias Greta Thunberg on sukupolvensa vaikutusvaltaisin henkilö. Kuva: Johanne Eisele / AFP

Greta Thunberg on toisille pyhimys ja messias, mutta netin harmaat sedät kihisevät raivosta.