Kylmä ajaa ötököitä asuntoihin, varsinaista haittaa niistä ei ole: "Jos tuhatjalkainen harmittaa, ottaa sen paperin päälle ja vie ulos"

Ensimmäiset pakkasyöt ovat takana ja selkärangattomat etsivät kiivaasti talvehtimispaikkoja.

hyönteiset
Kärpänen.
Useimmat kärpäset eivät talvehdi aikuismuodossaan.Tenho Tornberg / Yle

Syksy on selkärangattomille karua aikaa, ja hyönteiset pyrkivät kiivaasti lämpimään. Esimerkiksi kärpäset löytävät vaivattomasti tiensä sisätilojen lämpöön talvehtimaan.

– Iso ullakkokärpänen talvehtii aikuisena, ja pienemmät olkikärpäset saattavat ilmaantua sisälle oikein laumoina, sanoo bio- ja ympäristötieteiden dosentti Jari Haimi Jyväskylän yliopistosta.

Oma riesansa ovat hedelmien ja biojätteiden ympärillä lentelevät mahlakärpäset, joita kutsutaan yleensä banaanikärpäsiksi. Parin millimetrin mittainen mahlakärpänen voi olla kiusallinen, mutta varsinaista haittaa niistä ei ole.

– Ne ovat aikuisina loppukesällä lentäviä, siksi niitä näkyy juuri nyt. Niitä tuo sisälle lähinnä ravinto, Haimi sanoo.

Siivekkäiden lisäksi kynnyksen yli saattaa kipaista jalkaisin liikkuvia pieniä vieraita. Viime päiviltä on paljon havaintoja tuhatjalkaisista.

– Ne ovat mahtavia petoja, joilla on kunnon leuat. Ihmiselle ne ovat toki harmittomia. Näistä on ollut hauskoja kuvia, kun jostain raosta tunkee jopa kymmenittäin tuhatjalkaisia kohti lämpöä, Haimi sanoo.

Varsinaista haittaa sisään tulevista hyönteisistä ei yleensä ole. Ne eivät ole sisätilojen tuholaisia, vaan vain etsimässä majapaikkaa talveksi. Varsinaiset talojen tuholaiset ovat pysyviä asukkeja, eivät talvivieraita.

– Jos jotakuta tuhatjalkainen harmittaa, niin ottaa sen paperin päälle, ja vie ulos. Kyllä se jostain talvehtimispaikkansa löytää, sanoo Haimi.

Hyönteisharrastajille taas syksy on jopa herkkuaikaa.

– Hyönteisharrastajat oikein odottavat syksyä. Kaikenlaista mukavaa on tarjolla, kun kaukaisen etelän vaeltajia tulee ilmavirtauksien mukana näillekin leveyksille. Esimerkiksi siniritariyökkösiä on saattanut näkyä aamulla seinillä nukkumassa.

Blåbandat ordensfly, en stor fjäril med gråaktiga vingar och en blå bakvinge, sitter på ett par jeans.
Siniritariyökkönen on kookas perhonen.Linus Hoffman/Yle