1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahdeksan koiranpennun lopettamiseen johtaneesta salakuljetuksesta tuomio

Salakuljettaja sanoi olleensa tuomassa pentuja tyttärelleen.

Kotimaan uutiset
Koiranpentuja pahvilaatikossa.
Poliisin 13. kesäkuuta 2019 välittämä kuva Suomeen pahvilaatikossa auton peräkontissa tuoduista salakuljetetuista koiranpennuista. Tulli pysäytti sunnuntaina 9. kesäkuuta Helsingin Katajanokan laivaterminaalissa noin 50-vuotiaan virolaismiehen, joka oli tuonut Virosta Suomeen kahdeksan sekarotuista koiranpentua. Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, jossa viranomaiset lopettivat kesäkuussa kahdeksan paperitonta koiranpentua. Pennut yritti tuoda maahan 53-vuotias virolaismies. Miehen mukaan tarkoitus oli vain käyttää koiranpentuja hänen Suomessa asuvan tyttärensä luona, ei suinkaan myydä niitä eteenpäin.

Kun Tulli havaitsi auton takakontissa pahvilaatikossa maahan tuodut pennut, ne otettiin viranomaisten huostaan. Helsingin poliisin rikoskomisario päätti samana päivänä määrätä pennut lopetettaviksi. Päätöstä perusteltiin sillä, että koirat olisivat saattaneet aiheuttaa merkittävän terveysriskin ihmisille ja muille eläimille, eikä niiden hoitaminen olisi ollut tarkoituksenmukaista.

Poliisi epäili, että mies oli aikeissa myydä koiranpennut Suomessa. Sama epäilty on jäänyt kiinni paperittomien koirien tuonnista aiemminkin.

Mies ei tullut oikeuteen itse paikalle, mutta hänen avustajansa mukaan koko jutussa ammuttiin "tykillä kärpäsiä". Hän kiisti, että koirat olisi tuotu maahan kaupallisessa tarkoituksessa.

– Vastaaja oli ollut tullissa avoimesti koirien kanssa, eikä yrittänyt tulla vihreää linjaa. Sekarotuisia koiria saa ilmaiseksi, eikä pennuilla olisi siten ollut kaupallista arvoa. Epäily on ollut aiheeton.

Asiamiehen mukaan virolaismiehen olisi joko pitänyt järjestää koiranpennuille hoito kotimaassaan reissun ajaksi tai sitten ottaa ne mukaan.

– Vastaajaa ei tulisi tuomita 20 päiväsakkoa suurempaan sakkorangaistukseen. Vastaajaa oli tarpeeksi satuttanut jo se, että koiranpennut oli määrätty välittömästi lopetettavaksi, hänen puolustuksensa totesi.

Pennut oli juuri erotettu emostaan

Oikeuden mukaan oli selvää, että pennut oli juuri erotettu emostaan, eikä niitä ollut vieroitettu. Oikeus katsoi, että koiria kuljetettiin liian pienessä laatikossa usean tunnin ajan ja ne joutuivat virtsaamaan ja ulostamaan laatikon pohjalle, jossa ei ollut kuivikkeita.

– Epäilyä ei ole jäänyt siitä, etteikö kuljettaminen ja pitäminen liian pienessä laatikossa tällaisissa olosuhteissa autossa ole ollut omiaan aiheuttamaan pennuille kärsimystä, oikeus päätteli.

Oikeuden mukaan eläimen kokema kärsimys on määritelty laissa tarkkaan. Sillä tarkoitetaan eläimen kokemaa henkistä tai ruumiillista hyvinvointiin tai terveyteen kielteisesti vaikuttavaa tuntemusta.

Mies ei esittänyt minkäänlaisia dokumentteja pentujen alkuperästä, rokotuksista tai terveydentilasta. Säännösten mukaan maahan tuotavalla eläimellä on oltava muun muassa virallinen terveystodistus ja lemmikkieläinpassi, josta käy ilmi muun muassa se, että pentu on saanut raivotautirokotuksen ja muut tarvittavat lääkitykset.

Mies tuomittiin salakuljetuksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta 80 päiväsakkoon eli maksamaan 480 euroa.

Tuomio annettiin elokuun lopulla.

Lue lisää:

Tulli löysi kahdeksan koiranpentua pahvilaatikosta takakontista – Salakuljetetut pennut jouduttiin lopettamaan

Pentutehtailija tuomittiin sakkoihin ja vankeuteen Helsingissä – koirat todettiin pian luovutuksen jälkeen vakavasti sairaiksi ja lopetettiin

Lue seuraavaksi