1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Greta Thunberg läksytti maailman johtajia, Sauli Niinistö lupasi Suomen johtavan esimerkin avulla – Yle seurasi New Yorkin ilmastokokousta

Kymmeniltä mailta odotetaan uusia avauksia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

ilmastonmuutos
Greta Thunberg puhuu.
Voit katsoa koko lähetyksen klikkaamalla yllä olevaa kuvaa. Video käynnistyy Greta Thunbergin puheen alusta. Presidentti Niinistö nähdään lavalla kohdassa 02.54.00.

Ihmiskunnan aiheuttamat ilmastopäästöt kasvavat huolestuttavaa tahtia.

Siksi YK:n pääsihteeri António Guterres on kutsunut maailman johtajat koolle New Yorkiin ilmastokokoukseen YK:n yleiskokousviikon aluksi. Guterres kertoi haluavansa kuulla mailta konkreettisia ja realistisia suunnitelmia päästöjen leikkaamiseksi.

Ilmastokokouspäivän pääkohtia olivat:

  • Ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti tunteikkaan puheen. Hän läksytti päättäjiä siitä, että he ovat varastaneet hänen unelmansa ja lapsuutensa tyhjillä lupauksilla. Thunbergin viesti oli, että nuoret pitävät päättäjiä myös jatkossa silmällä.
  • Suomen presidentti Sauli Niinistö puhui myös kokouksessa. Niinistön mukaan Suomen on oltava esimerkkinä muille maille. Niinistö kertoi myös , että Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035 ja pyrkii ensimmäisenä teollisuusmaana hiilinegatiiviseksi. Niinistö painotti valtiovarainministeriöiden roolia ilmastokriisin ratkaisussa.
  • Yhdysvallat ei pitänyt puheenvuoroa kokouksessa. Presidentti Donald Trump piipahti yleisössä kuuntelemassa Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhetta, mutta Trump lähti kokouksesta sanomatta sanaakaan.

Kokouksen merkityksestä voit lukea tästä.

Yle seurasi kokouksen kulkua tässä artikkelissa. Voit katsoa tallenteen kokouksesta klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi