Thomas Cookin konkurssi iskee ison loven Lapin matkailuun

Noin 10 prosenttia Lapin lentokentille saapuvista ulkomaisista joulumatkailijoista oli 2018 Thomas Cookin asiakkaita.

matkailu
Auringonlasku Kätkätunturilla
Brittituristit ovat olleet merkittävin yksittäinen ryhmä Lapin matkailukohteissa, joten suuren matkanjärjestäjän konkurssi on merkittävä kolaus. Viime vuonna briteille kirjattiin Lapissa 300 000 yöpymistä.Sakari Kekki

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin ajautuminen konkurssiin vaikuttaa voimakkaasti myös Lapin matkailuun. Yhtiö oli yksi neljästä suuresta Lapin matkojen järjestäjistä ulkomailla.

Lapin Matkailussa oltiin tietoisia yhtiön talousongelmista ja rahoitusvaikeuksista, mutta siitä huolimatta konkurssi yllätti Lapin matkailualan ammattilaiset.

– Ihan tämmöistä emme osanneet odottaa, ja että tämä tapahtuisi vielä näin nopeasti. Luotimme siihen, että he saavat lisärahoitusta ja asiat selviävät parhain päin, kun näin massiivisesta ja laajasti Euroopassa operoivasta tahosta on kysymys, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Brittikonserni Thomas Cookin toiminta päättyi konkurssiin ja kaikki yhtiön järjestämät lomamatkat on peruttu.

Merkittävä lovi Lapin matkailuun

Koko Lapissa kirjattiin viime vuonna noin 1,5 miljoonaa ulkomaalaisten turistien majoitusvuorokautta, joista lähes 300 000 oli brittituristeja. He ovat olleet Lappiin matkustavista kansalaisuuksista suurin ryhmä.

Konkurssi iskee merkittävän loven Lapin matkailuun.

– Brittituristien majoitusvuorokausia oli vuonna 2018 Lapissa 286 000, joista valtaosa oli joulu- ja talvikaudella. Raakaversiointi on hankalaa, mutta sanotaan, että noin kymmenen prosenttia heistä oli Thomas Cookin järjestämillä matkoilla, laskee toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Thomas Cookin konkurssi lisää paineita Lapin matkailulle, sillä taustalla häilyy myös Brexitin uhka.

– Vaikutukset nähdään, ja meillä on ollut Brexitin uhka niskassa ja monta muuta tekijää, jotka voivat vaikuttaa brittien käyttäytymiseen. Tilanne on erikoinen ja näitä kaikkia selvitellään. Kun talvea katsotaan, niin brittituristit näyttelevät tärkeää osaa, miettii Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Tilastojen mukaan eri kansallisuudet Lapin matkailijamäärissä ovat tasoittuneet. Rovaniemellä brittien rinnalle ovat majoitusvuorokausissa nousseet viime vuosina voimakkaasti aasialaiset ja ranskalaiset turistit.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen uskoo, että Thomas Cookin konkurssi antaa mahdollisuuden uusille ja nykyisille toimijoille kasvattaa volyymiaan.

– Apajille on varmaan tunkua ja Lapin vetovoima on hyvä. Thomas Cookin tapauksessa ja useissa muissa vastaavissa käy usein, että kauppa voi muotoutua uudella tavalla ja sitä jaetaan muiden toimijoiden kesken, Kärkkäinen sanoo.

Korjattu 18.20 ingressiä: Noin 10 prosenttia Lapin lentokentille saapuvista ulkomaisista joulumatkailijoista oli 2018 Thomas Cookin asiakkaita.

Keskustele aiheesta klo 22 asti.

Lue myös:

”Operaatio Matterhorn” tuo kotiin 150 000 ulkomaille Thomas Cookin konkurssin myötä jäänyttä brittiä

Lähteekö yksikään Tjäreborgin lento lähiaikoina? Entä mitä kohteissa lomaileville suomalaisille käy? 11 kysymystä yhtiön Suomen johdolle

Matkanjärjestäjä Thomas Cook konkurssiin – Maanantain lennot Pohjoismaissa peruttu, suomalaisturistien loppuviikon paluulennoista ei tietoa