Jo toinen Googlen tuulivoimapuisto Kannukseen – Tuulipuisto tuo kuntaan verotuloja ja työtä

Kannus saa tuulivoimarakentajalta vuokratuloja maasta. Lisäksi kaupungin kassaan kilahtaa kiinteistöveroja voimaloista.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kannuksessa kaupunki on tyytyväinen teknologiajätti Googlen sijoituksesta Mutkalammin tuulivoimapuistoon. Google ostaa yli puolet pääosin Kannukseen suunnitellusta 75 tuulivoimalan puiston tuottamasta sähköstä.

Yhtiö on sitoutunut ostamaan 250 megawatin kokonaiskapasiteetista 130 megawattia.

– Aiomme rakentaa koko puiston kerralla valmiiksi, vaikka toiselle puoliskolle ei ole vielä valmiiksi ostajaa, sanoo Prokon Finlandin maajohtaja Michael Sandberg.

Mutkalammin tuulipuisto, voimaloista 44 on Kannuksen alueella, 30 Kalajoella ja yksi Kokkolassa.

– Emme ole vielä päättäneet rakennusjärjestyksestä. Todennäköisesti puistoa pystyttävät useat työryhmät samaan aikaan eri paikoissa.

Prokon on tehnyt jo tarvittavat maaperätutkimukset. Ensi vuonna käynnistyvät todennäköisesti puuston raivaukset. Teiden ja voimalapaikkojen vahvistaminen ja teko alkavat vuonna 2021.

Puisto otettaisiin käyttöön vuoden 2022 lopulla.

Kannuksen kaupunginjohtaja: "Varmasti meidät tunnetaan nyt Googlen sähköntuottajana"

Kannuksen kaupunki on vuokrannut Prokonille 72 hehtaarin kokoisen alueen tuulivoimapuistoa varten. Lisäksi kaupungin kassaan kilahtaa muun muassa kiinteistöverot voimaloista.

– Totta kai tämä on hieno uutinen. Olemme odottaneet, että tuulivoimahanke lähtee liikkeelle ja nyt se on enemmän kuin todennäköistä, iloitsee kaupunginjohtaja Terttu Korte.

Mutkalampi on jo toinen tuulivoimapuisto Kannuksessa, jonka kanssa Google on tehnyt pitkän sähkösopimuksen. Wpd Finland pystyttää parhaillaan Kuuronkallion puistoa, jonne tulee 14 tuulivoimalaa.

Aikooko kaupunki hyödyntää Googlen tuomaa näkyvyyttä?

– Ihan mielenkiintoinen ajatus. Varmasti meidät tunnetaan nyt Googlen sähköntuottajana, naurahtaa Korte.

Tuulivoimapuistojen kaavat ja luvat ovat Kannuksessakin herättäneet paljon keskustelua, tiukkoja äänestyksiä ja hallintovalituksia. Kaupunginjohtajan korviin on viime aikoina tullut myös myönteistä palautetta, kun tuulivoimalat ovat alkaneet kaupunkiin nousta.

– Ainakin minulle on pääsääntöisesti tullut positiivista palautetta. Kyllähän Kuuronkallion rakentaminen näkyy nyt esimerkiksi majoitusliikkeissä. Se on tietysti makuasia, miltä ne myllyt kenenkin silmään näyttävät.

Lue Lisää: