1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

"Tiedonjano pitäjillä on kova" – Suomen metsäkeskus kampanjoi metsäteiden kunnostamisen puolesta Kaakkois-Suomessa

Projektiasiantuntija arvioi kolmanneksen Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson metsäteistä olevan erittäin huonossa kunnossa.

metsät
Metsähakkuuta.
Tiukasti suojeltuihin alueisiin kuuluvia metsä- ja kitumaita on eniten Pohjois-Suomessa: 1,9 miljoonaa hehtaaria, mikä on 17 prosenttia metsäpinta-alasta. Etelä-Suomessa vastaava ala on 0,4 miljoonaa hehtaaria eli kolme prosenttia metsäpinta-alasta. Ismo Pekkarinen / AOP

Metsäteiden kunnostukseen kannustava kampanja on herättänyt metsänomistajien tiedonjanon Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomessa.

– Kaikki merkit viittaavat siihen, että kampanja puree ja tiedonjano pitäjillä on kova, sanoo hankkeen projektiasiantuntija Ukko Bamberg Suomen metsäkeskuksesta.

Alkuvuodesta alkaneen hankkeen päätavoitteena on yksityisteistön kehittäminen sekä teiden kunnon nostaminen metsätalouden ja maaseudun liikennöinnin tarvitsemalle tasolle Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Bambergille motivoivaa on ollut se, että eri puolilla Kaakkois-Suomessa järjestetyissä metsätieilloissa on parhaimmillaan ollut noin sata osallistujaa. Osana hanketta toimii palveleva puhelin, jossa voi kysyä tiehankkeista ja teiden kunnossapidosta.

– Tiehankkeitakin voi syntyä, mutta niiden käynnistämisessä on tietty protokolla.

Luentoja kotisohvalle

Torstaina järjestetään hankkeen toinen webinaari eli verkossa lähetettävä luento, jonka teemana on metsäteiden perusparannus.

– Omasta sohvanmutkasta voi osallistua yksityistiekoulutukseen, Bamberg sanoo.

Bamberg arvioi kolmanneksen kolmen maakunnan yksityisteistä olevan erittäin huonossa kunnossa, kolmanneksen olevan tyydyttävässä kunnossa ja viimeisen kolmanneksen käyttöä vastaavassa kunnossa.

Esimerkiksi Etelä-Savossa metsäteitä parannettiin 95 kilometriä, kun alueellisen metsäohjelman mukainen tarve olisi 210 kilometriä vuodessa.

Kaakon tiet (siirryt toiseen palveluun) -hanke jatkuu ensi vuoden loppuun saakka. Suomen metsäkeskuksen toteuttaman hankkeen rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja yksityiset tahot.

Lue seuraavaksi