1. yle.fi
  2. Uutiset

Haaparannan Cape East käy läpi perusteellisen remontin – kylpylähotelli avaa ovensa uudestaan joulukuussa

Ravintola ja keittiö on rakennettu täysin uudestaan, hotellia ja kylpylää remontoidaan ja leirintäaluekin on tekeillä.

kylpylähotellit
Kylpylähotelli Cape Eastia remontoidaan uutta aloitusta varten.
Kylpylähotelli Cape East remontoidaan avattavaksi uudestaan joulukuussa.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Haaparannalla, Tornionjoen rannalla, sijaitseva kylpylähotelli Cape East avaa ovensa uudestaan joulukuussa. Maailman suurimmasta saunasta tunnetun Cape Eastin ravintola ja keittiö tuhoutuivat tulipalossa seitsemän vuotta sitten ja kylpylähotellin toiminta lopetettiin.

Nyt alueelle on rakennettu uusi ravintola- ja kokousrakennus, ja lisäksi meneillään on kaikkien muiden tilojen remontointi ja sisustaminen. Ensi kesänä alueelle avataan myös 200-paikkainen leirintäalue.

Hotellinjohtaja Johanna Salmi kertoo, että palossa tuhoutuneiden ravintolan ja keittiön tilalle on rakennettu täysin uusi ja aiempaa isompi keittiö- ja ravintolarakennus, johon sisältyy myös kokous- ja juhlatila. Myös kaikki muut tilat käydään remontissa läpi, niin hotellihuoneet, aula kuin kylpylätilatkin kunnostetaan ja sisustetaan uudelleen.

Ranta-alueen maisemointityöt ovat aluillaan, raivauksia on tehty ja nurmikkoa aletaan laitella. Vieressä leirintäalueen pohjatyöt ovat vielä käynnissä.

Kokit ovat tiukassa

Johanna Salmi itse löysi tiensä Cape Eastin johtoon työskenneltyään erilaisissa matkailualan tehtävissä sekä Norrbottenissa että Meri-Lapissa. Parhaillaan Salmi kokoaa Haaparannalle henkilöstöä.

Johanna Salmi hotellinjohtaja Cape East
Hotellinjohtaja Johanna Salmi istuu maailman suurimmassa saunassa, joka toistaiseksi on vielä huoneenlämpöinen.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Kylpylähotellin osastojen johto on jo aloittanut työnsä, ja muun henkilöstön rekrytoinnissa ovat menossa haastattelut. Tässä vaiheessa palkataan noin 30 työntekijää, ja ensi kesänä, leirintäalueen aloittaessa toimintansa, tarvitaan vielä muutama työntekijä.

Hotellinjohtaja Johanna Salmen mukaan Cape Eastissakin on huomattu nimenomaan kokkien vähyys.

– Muuten hakijoita on ollut runsaasti, mutta kokkeja etsitään vielä.

Kokouksia ja rentoutusta

Salmi arvioi Cape Eastin kiinnostavan erilaisten kokousten pitopaikkana, mutta myös rentoutumispaikkana. Varausjärjestelmä avattiin runsas viikkoa sitten ja varauksia on tehty jo noin 1 400. Osa liittyy kokouksiin, suuri osa yksityisten ihmisten huonevarauksia erityisesti Pohjois-Ruotsista.

Cape Eastissa uskotaan myös kauempaa tulevien turistien löytävän paikan. Sitä silmällä pitäen henkilöstöltä edellytetään vähintään suomen, ruotsin ja englannin kielitaitoa. Myös muiden kielten, esimerkiksi saksan ja venäjän, taitajia toivotaan löytyvän.

Kylpylähotelli Cape Eastiin on noussut uusi ravintola- ja kokousrakennus tulipalossa tuhoutuneen tilalle.
Tuhoutuneen ravintolarakennuksen tilalle on noussut uusi, aiempaa suurempi talo, jossa on keittiön ja ravintolan lisäksi kokous- ja juhlatila.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Johanna Salmi raottaa hotellin taloudellisia tavoitteita vielä varsin varovasti. Hän sanoo, että ensimmäinen toimintavuosi on kokeiluvuosi, jonka aikana opitaan tuntemaan markkinat ja asiakkaat.

– Pari vuotta varmasti menee ennen kuin saadaan yritys pyörimään, mutta kyllä sitten puhutaan 30 miljoonaa kruunun eli noin kolmen miljoonan euron vuositavoitteesta.

Maailman suurin ja muutama muukin sauna

Johanna Salmi kertoo, että erityisiä liikuntatiloja, esimerkiksi urheilukenttiä, Cape Eastiin ei ole suunnitteilla. Salmen mukaan kylpylä-hotelli haluaa olla hyvinvointikeskus ja rentoutumispaikka.

– Tiloissa on kuntosali ja lisäksi järjestämme esimerkiksi joogaa. Lisäksi ympäristössä on mahtavat ulkoilumahdollisuudet.

Lyhyen toimintansa aikana Cape East sai huomiota erityisesti maailman suurimmasta saunastaan. Lisäksi Cape East valittiin Ruotsissa vuoden kylpyläksi vuonna 2011.

Cape East poreallas
Vaikka toimintaa ei ole ollut, vesi on virrannut kylpylän altaissa koko ajan.Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Valtaisa sauna on edelleen paikallaan ja sen lisäksi saunojille löytyy muitakin löylyhuoneita – on höyrysauna, kivisauna ja kipakat löylyt tarjoava suomalainen sauna. Altaita on sekä sisällä että ulkona.

Mutkien kautta uusi alku

Cape East aloitti perheille suunnattuna hotellina vuonna 2006, samana vuonna kuin Haaparannan IKEA avattiin. Roger Akeliuksen omistukseen siirtynyt hotelli muuttui kylpylähotelliksi vuonna 2010, mutta se ehti toimia vain hetken, sillä kesällä 2012 tulipalo tuhosi kokonaan keittiö- ja ravintolarakennuksen.

Palon jälkeen Cape East suljettiin. Sen jälkeen tiloja on käytetty jonkin aikaa turvapaikanhakijoiden asuintiloina, mutta muuten talo on ollut tyhjillään. Kylpylässä kuitenkin vesi on kiertänyt koko ajan, jotta talon peruskunto säilyy.

Vuonna 2014 Cape Eastin hankki omistukseensa hotelliketju Pite Havsbad Group, joka pyörittää myös kuutta muuta hotellia.

Uusittu Cape East avaa ovensa Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu?

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi