Suomalaisia jumissa maailmalla yli 400 – Kreikan Pargassa lomailevat: "Ei tiedä meneekö yksi, kaksi vai kolme päivää"

Suomalaisia on maailmalla 14:ssä Tjäreborgin kohteessa. Kotiinpääsy on viivästynyt 421 ihmiseltä.

Tjäreborg
Menorca
Espanjan Menorcan saaren lentokenttä ruuhkautui maanantaina kotimatkojaan odottavista turisteista, kun brittiläinen Thomas Cook -matkayhtiö kertoi menneensä konkurssiin.David Arquimbau Sintes /EPA

Tuhannet matkustajat jäivät jumiin matkakohteisiinsa maanantaina, kun brittiläinen matkajätti Thomas Cook kertoi menneensä konkurssiin. Suomalaisiin Thomas Cookin kaatuminen vaikuttaa ennen kaikkea sen tytäryhtiön Tjäreborgin kautta.

Tjäreborgin Suomen-yksikön vetäjä Jessica Virtanen kertoi Ylelle alkuillasta, että 421 suomalaista odottaa paluulentoaan. Kyse on siis niistä matkustajista, joiden paluulennon olisi pitänyt olla tänään maanantaina.

– En vielä tiedä tarkemmin, missä vaiheessa ja millä koneella heidät kotiin tuodaan. Kovasti sen eteen tehdään töitä ja asiakkaita informoidaan, Virtanen sanoo.

Tjäreborgin kautta on ulkomailla paraikaa kaikkiaan lähemmäs 3 000 suomalaista, mutta kaikilla ei ole vielä loma lopuillaan.

Lisää aiheesta: Lähteekö yksikään Tjäreborgin lento lähiaikoina? Miten kohteissa lomaileville suomalaisille käy?

Esimerkiksi Kreikan Pargassa Tjäreborgin matkustajille kerrottiin alkuiltapäivästä, että illan lento Suomeen jää lentämättä.

Viikon Pargassa viettäneet kotkalaiset Susanna Tainio ja Heikki Ikonen ottivat tiedon vastaan tyynesti.

– Meillä on ihan hyvä tilanne, kun kahdestaan aikuisina täällä ollaan. Ei mitään hätää, Susanna Tainio kertoi matkalta uimarannalle. Viikon loman päätteeksi he joutuvat viettämään vähintään yhden ylimääräisen vuorokauden Pargassa.

Asiakkaat saavat tiedot hotellin kautta

Tainion mielestä tietoa on tullut Tjäreborgilta hitaasti. Pariskunta sai kyllä yhteyden asiakaspalveluun, mutta sieltä ei osattu vastata kysymyksiin.

Varhain aamuyöllä maanantaina tuli vielä pyyntö tehdä lähtöselvitys kännykällä.

Yhtiö informoi lopulta vasta maanantaina päivällä Tainion ja Ikosen hotellia lennon peruuntumisesta.

– Olimme ehtineet pakata kaikki tavarat ja viedä ne respaan. Onneksi saamme kuitenkin pitää saman huoneen täällä Agnanti Studiosissa, Tainio kertoi.

– Respassa hotellinpitäjä ei kuitenkaan tiennyt, meneeko yksi päivä, kaksi päivää vai kolme päivää.

Lisää aiheesta: Thomas Cookin konkurssi iskee ison loven lapin matkailuun

"Jonkin verran oli kaaosta"

Thomas Cookin konkurssi on katastrofi myös monelle kreikkalaiselle matkailualan yritykselle. Esimerkiksi Tainion ja Ikosen hotellissa liki kaikki asiakkaat ovat Thomas Cookin kautta tulleita; englantilaisia, norjalaisia, suomalaisia.

Paitsi että uusia matkailijoita ei enää tule, monet Thomas Cookin maksut jäävät yrittäjiltä saamatta.

Agnanti Studiosissa oli Tainion mukaan jonkin verran kaaosta ja hermostumista aamulla, kun ihmiset kyselivät matkoistaan.

– Rouva, joka tätä hotellia pitää, oli tosi hermona aamulla, kun hänellä ei ollut antaa vastauksia. Sanoin hänelle, että se on ymmärrettävää, eikä kannata hermostua huonosti käyttäytyvistä ihmisistä.

Tainion itsensä piti perua jo tiistaiksi sovittu lääkärikäynti, mutta keskiviikkona hänen pitäisi jo olla töissä. Ikävintä on hänen mielestään epävarmuus.

– Huomispäivänä pitäisi saada varmuus, ja alkaa jo tänä iltanakin miettiä jotain varasuunnitelmaa. Ei täällä loputtomiin pysty olemaan.

Jos Tjäreborg ei pysty järjestämään pariskunnalle paluulentoa, vaihtoehdot ovat vähissä.

– Aika vaikeahan tuosta Prevezan lentokentältä on lähteä, koska eihän täältä juuri mitään reittilentoja lennä. Ensin pitäisi sitten vissiin lentää Ateenaan, Tainio sanoo.

Lue lisää:

Matkustajat joutuivat pettymään Helsinki-Vantaalla – tieto lennon peruuntumisesta tuli vasta portilla.

"Operaatio Matterhorn" tuo kotiin 150 000 ulkomaille jäänyttä brittiä.