Kuntayhteistyö virinnyt Lounais-Hämeessä

Tiimityön on tehnyt mahdolliseksi viiden kunnan kunnanjohtajien keskinäinen luottamus.

Lounais-Häme
Jari Kesäniemi
Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.Eeva Hannula / Yle

Aikaisemmin yhteistyön sijaan Lounais-Hämeessä on totuttu siihen, että kunnat kilpailevat keskenään. Nykyään viiden kunnan kuntajohtajat tapaavat toisiaan säännöllisesti ja keskustelevat seutukunnan yhteisistä tavoitteista ja ongelmista. Keskinäinen luottamus on yhteisessä työssä kaikkein tärkeintä, sanoo Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

– Henkilökemiat, ajatukset ja visiot seutukunnan kehittämisestä ovat melkoisen yhteneväiset. Meidän pitää pystyä kertomaan myös luottamushenkilöille, miten me menemme yhdessä eteenpäin. Se muutos on selvästi tapahtunut, ettei enää ajatella, että kun Forssan edustaja tulee paikalle, niin tällä olisi ketunhäntä kainalossa, sanoo Jari Kesäniemi.

– Jotta yhteistyö käynnistyy, se edellyttää luottamuksen ilmapiiriä. Meillä on hyvä seutukunnallinen porukka siinä mielessä, että me tapaamme säännöllisesti joka kuukausi. Sen lisäksi me viestittelemme viikoittain ja tapaamme satunnaisemmin. Me olemme tutustuneet toisiimme ja tärkeintä on se, että me ymmärrämme seutukunnan ongelmat.

Tavoitteet luotu neljäksi vuodeksi

Kuntajohtajat ovat nyt myös aikatauluttaneet yhteiset tavoitteensa seuraavalle neljälle vuodelle. Jatkossa selvitetään esimerkiksi seudun kuntien palkkahallinnon yhdistämistä.

– Jos luetaan pois laskuista hyvinvointikuntayhtymä, niin meillä on käytössä yhteensä 1 462 ihmisen resurssit. Olemme miettineet, että jos pöytä olisi aivan puhdas, niin miten me lähdettäisiin tästä eteenpäin, sanoo Jari Kesäniemi.

Kesäniemi muistuttaa, että millään Lounais-Hämeen kunnalla ei ole helppoa, ja toimintaympäristössä on paljon haasteita.

– Kaikki viisi kuntajohtajaa ymmärtävät sen. Jotta seudun kunnat pärjäävät, on pakko tehdä muutoksia. Kuntajohtajien on nyt tuotava syötteitä, joista luottamushenkilöiden on tehtävä päätöksiä.