1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinenergia

Ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan rakennustyöt etenevät Eurajoella – pääministeri kävi muuraamassa kapselointilaitoksen peruskiven

Skanskan arvion mukaan rakennuksesta tulee osapuilleen Turun linnan kokoinen.

ydinenergia
Pääministeri Antti Rinne Eurajoella 23.9.2019.
Pääministeri Antti Rinne vieraili ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen työmaalla Eurajoella. Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka kantoi aikakapselia seremoniassa. Lassi Lähteenmäki / Yle

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on osallistunut Eurajoella ydinjäteyhtiö Posivan kapselointilaitoksen peruskiven muuraukseen. Laitos käsittelee valmistuttuaan Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden käytetyn polttoaineen.

Peruskiven muurauksessa oli mukana pääministerin lisäksi Posivan ja sen omistajien sekä Eurajoen kunnan johtoa. Kapselointilaitoksen rakentaa Skanska.

Käytetty ydinpolttoaine pakataan kapselointilaitoksessa kuparivalurautakapseleihin. Tarkastuksen jälkeen kapselit loppusijoitetaan peruskallioon syvälle maan alle louhittuun luolastoon eli Onkaloon.

Kyseessä on noin 500 miljoonan euron investointi. Rakennusprojektin työllistävä vaikutus on noin 2 500 henkilötyövuotta.

Ainutlaatuinen rakennushanke

Posivan toimitusjohtajan Janne Mokan mukaan loppusijoituksen valmistelussa on alkamassa maailman mittakaavassa ainutkertainen laitoksien toteutusvaihe. Hänen mukaansa yhtiö kumppaneineen on tekemässä alan historiaa.

Posiva aloittaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituksen 2020-luvulla. Kapselointilaitoksen pitäisi olla valmis kesällä 2022.

Posivalla on laitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa. Ennen loppusijoituksen aloitusta edessä on vielä käyttölupaprosessi.

Lue lisää:

Skanska rakentaa Posivalle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen – "Turun linnan kokoinen rakennus"

Ydinjätteen loppusijoituskoe alkaa Olkiluodossa – katso videolta, millaisiin reikiin täytetyt ydinjätekapselit on tarkoitus haudata

Ydinjätteen loppusijoituspaikan hissi ulottuu lähes puolen kilometrin syvyyteen

Olkiluoto 3 on lähes valmis, mutta uskooko kukaan? – "Moni ajattelee, että ydinvoimalan rakentaminen on kuin saunan sisäkaton panelointia"

Lue seuraavaksi