1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peltoviljely

Tilusjärjestelyillä maatalouden tuotto ja tehokkuus paranisi – Viljelijä: "Tieajo väheni 2800 kilometriä, matkan Sievistä Pariisiin"

Tilusjärjestelyissä ollaan valtakunnallisesti mitaten pisimmällä Pohjois-Pohjanmaan Sievissä.

peltoviljely
Juho Nivala.
Sieviläinen maanviljelijä Juho Nivala vertaa tilusjärjestelyiden tekemistä palapeliin, jossa palat jaetaan uusiksi.Risto Degerman / Yle

Maanomistuksen pirstaloituminen haittaa tehokasta maa- ja metsätaloutta.

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan tilusjärjestelyillä pystyttäisiinkin parantamaan paitsi maatalouden tuottoa ja tehokkuutta, myös lisäämään maaseudun toimeliaisuutta sekä vähentämään maatalouden aiheuttamia ilmastopäästöjä.

Suomessa pisimmällä tilusjärjestelyissä ollaan Sievissä.

Kukkulan tilalla Sievissä hajallaan olleet tilukset koottiin muutamia vuosia sitten yhteen tilan päärakennuksen läheisyyteen. Peltopinta-ala tilalla pysyi ennallaan.

Viljelijä Juho Nivala kertoo, että se mitä omalle tilalle saatiin, annettiin muualta pois. Nivala vertaa tilusjärjestelyjä palapeliin, jonka palat jaetaan uusiksi. Tiloilla on lyhyemmät ajomatkat ja isommat peltokokonaisuudet.

– Peltojen kunnostaminen on ollut iso investointi. Meidän tilalla pelkästään tieajo väheni noin 2800 kilometriä. Se on sama matka kuin Sievistä Pariisiin. Voisi ajatella niinkin, että lähtisi kesken kiireisimmän sesonkiajan ajamaan Pariisia kohti, ei aivan heti tulisi mieleen. Käytännössä sitä se on ollut, Nivala toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi