Nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät – Keski-Pohjanmaalla kokeillaan psykiatrian ammattilaisten jalkauttamista kouluihin

Nuorten avohoidon jonot on saatu purettua.

Keski-Pohjanmaa
Mies ja nainen istumassa.
Uudessa mallissa nuorisopsykiatrian työntekijät arvioivat hoidon tarpeen ja konsultoivat nuoren tukiverkostoa. Kuvassa Soiten työntekijät Kalle Viitasalo ja Tiina Lerbacka.Kalle Niskala / Yle

Mielenterveysongelmista kärsivät nuoret saavat jatkossa nopeammin apua Soiten alueella. Hoito tulee myös lähemmäksi nuoria, kun psykiatrian ammattilaiset jalkautuvat kouluihin.

Tähän mennessä nuori on päässyt hoitoon lääkärin lähetteellä. Nyt nuorisopsykiatrian poliklinikkaan voivat ottaa yhteyttä myös esimerkiksi koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja tai sosiaalityöntekijä. Sen jälkeen nuorisopsykiatrian yksikön työpari alkaa selvittää asiaa. Näin nuori saa hoidon tarpeen arvioinnin ja tukiverkoston kahden viikon sisällä yhteydenotosta.

– Koulukuraattori tai terveydenhoitaja miettivät ensin yhdessä perheen kanssa, keiden pitäisi olla nuoren palaverissa mukana. Meiltä palaveriin osallistuu työpari, joka tuo erikoissairaanhoidon osaamisen sinne, Soiten nuorisopsykiatrian apulaisosastonhoitaja Tiina Lerbacka valaisee.

Lerbackan mukaan työparit ovat tavanneet syyskuussa ainakin 25 verkostoa. Uuden toimintamallin ansiosta nuorten avohoitojonot on saatu purettua.

– Semmoisen viikon kahden viiveellä yhteydenotosta on pystytty järjestämään verkosto ja sopimaan hoidosta ja jatkosta.

Nuorille tehoryhmä

Nuorten mielenterveysongelmat vaihtelevat elämäntapakriisistä syvään masennukseen, ahdistukseen tai esimerkiksi syömishäiriöön. Osa niistä voidaan hoitaa avohoidossa, osaan tarvitaan sairaalahoitoa.

Lokakuun alusta Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa alkaa uutena kaksi kertaa viikossa toimiva nuorten yhteisöhoidollinen ryhmä. Se on tarkoitettu nuorille, jotka tarvitsevat tehostettua avohoitoa.

– Aikaisemmin nuori joko kävi kerran viikossa nuorisopsykiatrisella poliklinikalla tai oli 24/7 hoidossa osastolla. Tämä on välimuoto, kertoo projektityöntekijä Kalle Viitasalo Soitelta.

Viitasalon mukaan ryhmämuotoiset hoidot ovat tärkeitä myös siksi, että nuori saa vertaistukea.

– Näkee, että muut nuoret kokevat samanlaisia asioita kuin mitä hän kokee. Se helpottaa usein myös omaa oloa, kun tietää, ettei ole yksin ongelmien kanssa.