Ainakin 20 kuollut ja 65 loukkaantunut levottomuuksissa Indonesiassa – valtaosa kuoli mielenosoittajien sytyttämiin palaviin rakennuksiin

Papuan provinssissa kytevät levottomuudet alkoivat elokuussa.

Papua (Indonesia)
Indonesia on kiristänyt turvallisuustoimia Papuassa virinneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. Wamenan kaupungissa useita kuoli kun mielenosoittajat sytyttivät rakennuksia palamaan.
Indonesia on kiristänyt turvallisuustoimia Papuassa virinneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. Wamenan kaupungissa useita kuoli kun mielenosoittajat sytyttivät rakennuksia palamaan.Misael Noel / EPA

Ainakin 20 on kuollut ja 65 loukkaantunut levottomuuksissa Indonesian Papuassa maanantaina, kertovat alueen viranomaiset. Suurin osa kuolleista jäi loukkuun mielenosoittajien sytyttämiin palaviin rakennuksiin Wamenan kaupungissa.

– Kuolleiden määrä voi vielä kasvaa, sanoo Papuassa armeijan toiminnasta vastaava Eko Daryanto uutistoimisto AFP:lle.

Paloissa on kuollut ainakin 16. Paikallisen poliisin mukaan kyseessä oli eri koulujen opiskelijoiden yhteenotto, joka päättyi väkivaltaisuuksiin. Poliisi ei tue separatistiryhmä KNPB:n väitettä, jonka mukaan levottomuuksien sytykkeenä oli paikallisen opettajan rasistinen kommentti.

Toisaalla, Papuan provinssin pääkaupungissa Jayapurassa neljä ihmistä kuoli kiviä heitelleiden mielenosoittajien otettua yhteen Indonesian turvallisuusjoukkojen kanssa. Kuolleista kolme on siviilejä. Armeijaviranomaisten mukaan yksi sotilas puukotettiin kuoliaaksi.

Papuan armeijaa edustavan Daryanton mukaan noin 300 ihmistä on pidätetty yhteyksistä protesteihin.

Indonesian kartta.
Levottomuudet Indonesian Papuan provinssissa alkoivat elokuussa.Yle Uutisgrafiikka

Levottomuudet alkoivat elokuussa

Mielenosoitukset alueella alkoivat elokuun puolivälissä sen jälkeen, kun kymmeniä papualaisia opiskelijoita sumutettiin kyynelkaasulla, pidätettiin ja kohdeltiin rasistisesti Indonesian toiseksi suurimmassa kaupungissa Surabajassa Jaavan saarella.

Indonesia on lähettänyt Papuan alueelle tuhansia turvallisuusviranomaisia rauhoittamaan levottomuuksia alueella.

Elokuun lopulla itäisessä Indonesiassa Papuan provinssissa protestoitiin väkivaltaisesti sen jälkeen kun paikalliset opiskelijat joutuivat rasistisen hyökkäyksen kohteeksi Jaavan saarella.
Elokuun lopulla itäisessä Indonesiassa Papuan provinssissa protestoitiin väkivaltaisesti sen jälkeen kun paikalliset opiskelijat joutuivat rasistisen hyökkäyksen kohteeksi Jaavan saarella.Hatta It / EPA

Indonesian Papuan provinssi kattaa länsiosan Uuden-Guinean saaresta.

Entinen Hollannin siirtomaa-alue siirtyi Indonesian hallintaan 1960-luvulla YK:n tukemassa äänestyksessä, jota on pidetty kyseenalaisena (siirryt toiseen palveluun). Itsenäisyysliike on kytenyt mineraalirikkaalla alueella äänestyksestä lähtien.

Lähteet: AFP, Reuters