Lapin matkailuyrittäjät etsivät jo uusia yhteistyökumppaneita – Thomas Cookin konkurssi oli ikävä yllätys

Matkailualalla pyritään selviämään suuren matkanjärjestäjän konkurssista mahdollisimman pienin vaurioin.

Lapin maakunta
Lapland hotels
Hotellihuone Lapissa.

Lappilaisille matkailualan yrittäjille Thomas Cookin konkurssi sattui pahaan aikaan, sillä paras sesonki alkaa muutaman kuukauden päästä. Brittikonsernin konkurssin vanavedessä pyyhkiytyi tuhansia majoitusvuorokausia lappilaishotelleista.

– Ikävä juttu tämä oli, kun yksi perinteisimmistä matkanjärjestäjistä menee nurin. Ikävä yllätys kaiken kaikkiaan, vaikka talousongelmat olivat tiedossa, toteaa Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Lappilaiset matkailu- ja majoitusyrittäjät ovat jo ryhtyneet kartoittamaan uusia yhteiskumppaneita. Tapauksen ei uskota vaikuttavan pitkällä ajalla Lapin matkailun kehittämiseen.

– Kun Monark meni muutama vuosi sitten konkurssiin, niin muiden osalta syntyi korvaavaa toimintaa. Merkitys on osittain negatiivinen, mutta millainen, niin sitä on vielä vaikea arvioida, miettii toimitusjohtaja Vuorentausta.

Viime vuonna joka kymmenes Lapin lentokentille saapunut joulumatkailija oli Thomas Cookin asiakas. Lapin matkailun kannalta se oli merkittävä matkanjärjestäjä, yksi suurimmista.

– Kyllähän tässä puhutaan tuhansista majoitusvuorokausista, mutta nyt sitä on vielä vaikea arvioida. Olemme onneksi tänä päivänä hyvin laajalla pohjalla, ettei yksi asiakas vaikuta Lapin matkailun edellytyksiin kehittyä, vaikka se näin suuri toimija onkin, laskee Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Lapland Hotels konserniin kuuluu myös ohjelmatoiminta, sillä se on muun muassa suurin safarimatkojen järjestäjä Lapissa. Thomas Cookin konkurssin mukana uhkaa peruuntua useita safaritilauksia.

Korjattu jutussa 23.9. klo 18.40, että joka kymmenes Lapin lentokentille saapunut joulumatkailija oli Thomas Cookin asiakas.