Muut kunnat tyrmäävät Seinäjoen luonnoksen sairaanhoitopiirin perussopimuksesta

Seinäjoki on laatinut luonnoksen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttamisesta ja se on nyt lausuntokierroksella muissa omistajakunnissa.

omistajaohjaus
Seinäjoen keskussairaalan ensiapupäivystys
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perussopimuksen muuttaminen ei olekaan läpihuutojuttu. Muut kunnat tyrmäävät Seinäjoen kaupungin laatiman Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksen muutosluonnoksen.

Etelä-Pohjanmaan kunnat halusivat parantaa omistajaohjausta, mutta Seinäjoen tekemä esitys ei tunnu kelpaavan. Seinäjoen kaupunki on pyytänyt muilta omistajakunnilta lausuntoa perussopimusluonnokseen. Osa kunnista on lausunnon jo laatinut ja niitä käsitellään tänä iltana.

Äänileikkuri hiertää

Kunnat pitävät tärkeänä omistajaohjauksen parantamista, mutta muun muassa Lapua, Kauhava ja Vimpeli pitävät valmistelua liian kiireesti tehtynä. Kunnat eivät hyväksy äänileikkuriin kohdistuvia muutosehdotuksia.

Seinäjoki saa moitteita muun muassa siitä, että se haluaa muuttaa äänileikkuria, koska se hyödyttää sitä itseään.

Äänileikkurin muuttaminen on poliittisesti hankala, arvioi myös sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.

– Perussopimus vanhan lain pohjalta lähtee siitä, että yksi kunta voi käyttää korkeintaan kahtakymmentä prosenttia valtuuston äänivallasta ja tämä leikkaa Seinäjoelta jonkin verran ääniä pois. Nyt luonnoksessa on, että leikkuri toteutuisi vasta viidenkymmennen prosentin kohdalla. Saattaa olla että tämä on monelle kunnalle vaikea hyväksyä, arvioi Pihlajamäki.

"Kiireellä valmisteltu"

Esimerkiksi Kauhava toteaa lausunnossaan, että valmistelussa on kiirehditty, eikä ole noudatettu hyvän hallinnon periaatteita. Luonnos on tehty Seinäjoen toimesta, eikä laajalla jäsenkuntaedustuksella.

Osa kunnista on myös sitä mieltä, että perussopimusta ei tarvitse muuttaa, vaan omistajaohjaukseen voitaisiin vaikuttaa toisin keinoin.

Toistaiseksi vain Ilmajoella esitetään tänään Seinäjoen tekemän luonnoksen hyväksymistä, mutta Ilmajokikin vaatii siihen muutoksia.