Trump kiistää painostaneensa Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia – myöntää kuitenkin ottaneensa Bidenin puheeksi

Trumpin lupaukset presidenttien välisen puhelinkeskustelun pöytäkirjan julkistamisesta ovat olleet ristiriitaisia.

Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Arkistokuva.Shawn Thew / Epa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiistää painostaneensa Ukrainan presidenttiä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan, Hunter Bidenin toimia. Trump vastasi lehdistön kysymyksiin maanantaina New Yorkissa.

Trump kuitenkin myöntää ottaneensa Bidenin puheeksi presidenttien välisessä keskustelussa.

– On tärkeää keskustella korrupiosta. Jos korruptiosta ei puhuta, miksi myöntäisit taloudellista tukea maalle, jota epäilet korruptiosta, Trump toteaa.

Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trump kehotti puhelinkeskustelussa heinäkuussa presidentti Volodymyr Zelenskyiä tekemään yhteistyötä oman asianajajansa kanssa tutkinnan edistämiseksi.

The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja The New York Times (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että päiviä ennen puhelua Trump oli määrännyt jäädyttämään sotilastuen maksamisen Ukrainalle.

Avustuspakettiin sisältyy 250 miljoonan dollarin tuki puolustusministeriöltä ja 141 miljoonan dollarin tuki ulkoministeriöltä. Valkoinen talo salli sittemmin tuen maksamisen Ukrainalle.

Trump on kiistänyt, että hän olisi jäädyttänyt avustusten maksamisen painostaakseen Ukrainan hallintoa tutkimaan Bidenien toimia.

Trump oli kahta mieltä puhelun julkaisusta

Trumpin asianajaja Rudolph Giuliani on esimerkiksi väittänyt, että Biden oli varapresidenttinä toimiessaan yrittänyt suojautua tutkinnalta, joka koski hänen poikansa ja ukrainalaisen kaasuyhtiön kytköksiä.

Trump on myös kieltäytynyt julkistamasta hänen ja Zelenskyin välisen puhelinkeskustelun pöytäkirjaa. Trumpin viesti pöytäkirjan julkistamisesta on kuitenkin ristiriitainen.

– Saatan julkaista sen, koska se oli hyvin kiinnostava puhelu, Trump sanoo.

Toisaalta Trump lisäsi, että pöytäkirjojen julkaiseminen muiden maiden johtajien kanssa ei ole hyvän tavan mukaista.

Trump myös totesi maanantaina, että hän ei ota tosissaan puheita mahdollisesta virkasyytteestä, jota on väläytetty demokraattien piirissä Trumpin puhelinkeskustelun vuoksi.

Lisätty kello 7.08 tietoja Ukrainan tuen jäädyttämisestä.

Aiheesta lisää:

USA:n media: Trump painosti Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia

Edustajainhuoneen komiteat tutkivat: Yrittikö Trump painostaa Ukrainan tukemaan uudelleenvalintaansa?

Trumpin hallinnon pelätään vetävän pois Yhdysvaltojen sotilaallisen tuen Ukrainalta

Lähteet: AP, Reuters, AFP