Hollolakin haluaa hiilineutraaliksi kunnaksi – energian säästäminen kiinteistöissä vaatii uusia ideoita

Hollolan kunta on liittymässä hiilineutraaleiksi pyrkivien kuntien joukkoon.

hiilineutraalius
Hollolan kirjasto
Hollola aikoo etsiä keinoja, joilla se vähentäisi energian kulutusta kiinteistöissään. Sini Ojanperä / Yle

Hollola ryhtyy hiilineutraaliksi kunnaksi. Hollolan valtuusto on päättänyt, että kunta hakee suomaisten hiilineutraalien kuntien verkostoon.

Niin kutsutussa HINKU-kuntien verkostossa kunnat sitoutuvat kunnianhimoisiin päästövähennystavoitteisiin. Verkoston kuntien tavoitteena on vähentää päästöjä 80 prosenttia vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Hollola tekee kuntien energiatehokkuussopimuksen Energiaviraston kanssa. Sopimukseen tulevat kuntaorganisaation energiankäyttö: palvelurakennukset, oma liikenne ja mahdollisesti vuokra-asunnot.

Kunnan pitää tehdä myös yhteistyötä kuntalaisten ja yritysten kanssa.

Hollolan kunnan ympäristötarkastajan Ulla Lehtisen mukaan päästöjen vähentäminen vaatii jonkin verran kekseliäisyyttä.

– Esimerkiksi led-valothan ovat nykyään ihan normi, kun kymmenen vuotta sitten se on ollut uusi, innovatiivinen keino säästää energiaa. Nyt meidän pitää selvittää niitä tämän hetken juttuja, joilla saadaan energian säästöä.

Lehtinen toteaa, että valmistelussa on ollut vaikea määritellä, mitä tavoitteisiin pääseminen tulee maksamaan kunnalle ja mitä hyötyä sopimuksesta on.

– Nämä riippuvat aina siitä, minkälaisia energiatehokkuustoimia mikäkin kunta on tehnyt. Kukaan ei ole vielä ainakaan kasannut niitä yhteen, että olisimme voineet saada esimerkkiä.

Päijät-Hämeen liitto toivoo koko maakunnan liittyvän verkostoon. Mukana ovat jo Padasjoki ja Asikkala, myös Kärkölä ja Lahti ovat päättäneet verkostoon hakemisesta.