Brother Christmas valittaa luvattomasta rahankeräyksestä saamastaan tuomiosta

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on tyytymätön Brother Christmas -järjestön luvattomasta rahankeräyksestä tulleeseen tuomioon.

Brother christmas
Ari Koponen
Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen tunnetaan myös Brother Christmasina.AOP

Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestön vetäjä, kansanedustaja Ari Koponen (ps.) valittaa rahankeräysrikoksesta saamastaan sakkotuomiosta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Koposen viime viikolla runsaan 1 000 euron sakkoihin. Oikeus katsoi Brother Christmasin keränneen vuonna 2017 rahaa ilman lain vaatimaa lupaa.

Koponen on ilmaissut tyytymättömyytensä koko tuomioon. Hänellä on kolme viikkoa aikaa jättää varsinainen valitus. Valituslupaa haetaan ennakkopäätösvalituksena poikkeuksellisesti suoraan korkeimmalta oikeudelta.

Koponen on vedonnut siihen, ettei rahankeräys ole ollut vastikkeetonta, vaan hän on myynyt tuotteita. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kysymys ei ole ollut todellisesta tuotemyynnistä vaan rahankeräyksestä.

Koposen asianajaja Antti Pulkkinen kertoo Ylelle, että valitus perustuu tähän näkemyseroon. Hänen mukaansa yleinen rikosoikeudellinen periaate on, että lain sanamuotoa ei saa tulkita laajentavasti syytetyn vahingoksi.

– Myös Poliisihallitus on katsonut, että jos myydyistä rannerenkaista ja rintanapeista olisi pyydetty 10 euron hinta, se olisi ollut hyväksyttävää. Nyt kun niistä pyydettiin 20 euroa, se ei ollutkaan, Pulkkinen sanoo.

Syyttäjä haki alun perin ankarampaa tuomiota

Syyttäjä ei aio ilmoittaa tyytymättömyyttään tuomioon. Jos vastapuoli kuitenkin valittaa, myös syyttäjä harkitsee vastavalituksen tekemistä seuraamuksen osalta.

Rahankeräysrikoksesta voidaan tuomita enimmillään kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Koposen tapauksessa käräjäoikeus piti lievää, 15 päiväsakon rangaistusta kohtuullisena seuraamuksena. Syyttäjä vaati huomattavasti tuntuvampaa, noin 90 päiväsakon rangaistusta Koposelle.

Lisäksi kahdelle muulle hallituksen jäsenelle vaadittiin vähintään 60 päiväsakon rangaistusta kummallekin. Heidät käräjäoikeus jätti tuomitsematta rangaistukseen, koska katsoi Koposen käytännössä vastanneen yhdistyksen toiminnasta.

Ari Koponen valittiin keväällä perussuomalaisten kansanedustajaksi Uudenmaan vaalipiiristä. Rikos tapahtui vuonna 2017, jolloin hän ei vielä ollut kansanedustaja.

Epäselvyydet hyväntekeväisyysjärjestön raha-asioissa nousivat julkisuuteen vuonna 2018, kun Helsingin Sanomat oli kirjoittanut asiasta. Myöhempi erityistarkastus ei kuitenkaan havainnut väärinkäytöksiä taloudenpidossa. Nyt kesken oleva oikeuskäsittely ei liity artikkelissa esille nostettuihin asioihin, vaan luvattomaan rahankeräykseen.

Juttua korjattu ja täydennetty 24.9. kello 11.10: Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa luki, Koponen ei hae valituslupaa hovioikeuteen, vaan ennakkopäätösvalituksena suoraan korkeimpaan oikeuteen. Täydennetty myös viimeistä kappaletta.