Grönlannissa ilmaston lämpenemisestä kertovat paitsi tutkimusasemien tiedot, myös asukkaiden omat havainnot.
Tutkijat kiersivät viime vuonna kysymässä (siirryt toiseen palveluun), millaisia huomioita grönlantilaiset ovat tehneet ja miten he uskovat ilmastonmuutoksen vaikuttavan elämäänsä.
Tutkijoiden ja asukkaiden havainnot kertovat samoista muutoksista.
Yhdeksän kymmenestä grönlantilaisesta ajattelee, että ilmastonmuutos tapahtuu ja että se on heille merkittävää. Puolet sanoo, että muutos johtuu ihmisen toiminnasta. Noin kolmannes katsoo, että kyse on normaalista luonnon kiertokulusta.
Suurin osa haluaa suojella ympäristöä, vaikka se veisi työpaikkoja.

Grönlannin pääkaupungissa Nuukissa melojat ovat lähdössä matkaan, koska sää on hyvä. Nuukissa meri on sulana aiempaa pidempään.
Ilmaston lämpeneminen on Grönlannille ongelma, mutta se myös hyötyy ilmiöstä. Turismi kasvaa. Kahta lentokenttää aiotaan laajentaa suoria kansainvälisiä lentoja varten, ja Etelä-Grönlantiin on tulossa uusi kenttä.

Nuukista kotoisin oleva 18-vuotias Kiki Godtfredsen on kampanjoinut saadakseen päättäjät toimimaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Hän kertoo miettivänsä ilmastoa paljon.

Kalastaja Jens Peter Olsvig on asunut Ilulissatissa koko ikänsä. Hän suree sitä, että lämpötila on noussut. Se tarkoittaa, että hän ei pysty enää käyttämään koiravaljakkoaan.

Koiravaljakoiden määrä on romahtanut, koska merijää on haurastunut.
Metsästäjillä ja kalastajilla on kaamosaikaan Pohjois-Grönlannissa suuria haasteita. Merijäällä on vaarallista kulkea koiravaljakolla, koska pilkkopimeässä ei pysty luottamaan siihen, että jää kantaa.

Ilulissatin jäävuono on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohde. Paikalliset kertovat, että jäävuoret ovat paljon pienempiä kuin 20 vuotta sitten.
Grönlannin jään sulaminen vaikuttaa meriveden pinnan korkeuteen koko maailmassa.

Ilulissatin jäävuoret ovat peräisin viereiseltä Sermeq Kujalleq -jäätiköltä. Ilmastonmuutoksen myötä jäätiköt vetäytyvät, ja niistä valuvien sulamisvesien määrissä on havaittu muutoksia.

Tutkija Thomas Juul-Pedersen työskentelee Grönlannin ilmastonmuutoksen tutkimuskeskuksessa. Juul-Pedersenin mukaan arktisella alueella sulaminen tapahtuu sellaisella vauhdilla ja laajuudella, että tutkijat eivät pysty sitä täysin selittämään.
Arktiselta alueelta on kerätty tutkimustietoa varsin lyhyeltä aikajaksolta. Se vaikeuttaa laskelmien tekemistä. Tutkijat tekevät hartiavoimin töitä saadakseen lisää tietoa.

Ilulissatissa kuivataan turskaa parvekkeella. Kaksi kolmesta grönlantilaisista syö ruokaa, jota he ovat itse kalastaneet, metsästäneet tai keränneet.
Grönlantiin on tullut uusia lajeja, joista yksi on makrilli. Kova maailmanlaajuinen kysyntä ja kalan korkea hinta ovat hyödyttäneet valtaosin kalastuksesta riippuvaista Grönlantia.

Johannes Heilmann Nuukista on kalastanut 50 vuotta. Hän on huomannut, että vuodenajat ovat muuttuneet.
Heilmann suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti. Jos sään kanssa on ongelmia, hän kertoo miettivänsä, mitä isä opetti säästä ja kalastuksesta. Ihmisen on sopeuduttava elämään luonnon mukaan, Heilmann sanoo.
Lue myös: