Britannian korkein oikeus: Boris Johnson rikkoi lakia määrätessään parlamentin tauolle – pääministeri ei aio erota tehtävästään

Parlamentti kokoontuu jälleen keskiviikkona.

Brexit
Boris Johnson
Boris Johnsonin päätös panna parlamentti pidennetylle istuntotauolle oli oikeuden mukaan laiton. Neil Hall / EPA

Britannian korkeimman oikeuden mukaan pääministeri Boris Johnson toimi vastoin lakia passittaessaan parlamentin istuntotauolle EU-eron alla.

Tuomion mukaan parlamentin istuntokauden keskeyttäminen oli “laiton ja mitätön” päätös eikä siellä ollut oikeudellista perustetta. Istuntotauko esti parlamenttia toteuttamasta perustuslaillista tehtäväänsä.

Myös Johnsonin päätös suositella kuningatar Elisabetille parlamentin istuntotauon pidentämistä oli oikeuden mukaan laiton.

Hallitus on jo aiemmin katsonut, ettei istuntotauon käsittely kuulu tuomioistuimelle, sillä se oli poliittinen päätös. Oikeus oli kuitenkin yksimielinen ja katsoi, että se voi tehdä asiassa päätöksen.

Koko oikeuden päätöksen voit katsoa tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Johnson eri mieltä oikeuden kanssa

Johnson osallistuu parhaillaan YK:n yleiskokoukseen New Yorkissa. Hän on kommentoinut kunnioittavansa oikeuden päätöstä, mutta olevansa eri mieltä ratkaisusta.

– Olen vahvasti eri mieltä korkeimman oikeuden päätöksestä. Kunnioitan oikeuslaitostamme äärettömästi. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ollut oikea ratkaisu. Oikeus istuntotaukoon on ollut käytössä vuosisatoja ilman tällaista haastetta, Johnson kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Boris Johnson New Yorkissa
Boris Johnson oikeuden päätöksestä.

Johnson sanoi myös, että oikeuden päätös on tehnyt brexit-diilin tekemisestä entistä vaikeampaa, mutta aikataulut pitävät.

– Kuten laki sanoo, lähdemme 31. lokakuuta ja olen toiveikas, että saamme diilin, Johnson linjasi.

Johnson totesi toimittajille New Yorkissa kannattavansa vaaleja. Johnson on aiemminkin väläyttänyt (siirryt toiseen palveluun) vaalien mahdollisuutta estääkseen EU-eron lykkäämisen.

Erovaatimukset alkoivat heti

Oikeuden päätöksen jälkeen Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on kehottanut Johnsonia "harkitsemaan asemaansa" ja sanonut, että Johnsonista voisi tulla lyhyimmän ajan palvellut Britannian pääministeri.

Työväenpuolueen puoluekokouksessa puhunut Corbyn kehotti konservatiiveja valitsemaan uuden johtajan, joka "kunnioittaa demokratiaa".

Myös esimerkiksi Joanna Cherry Skotlannin kansallispuolueesta ja Liz Saville Roberts Walesin puolueesta ovat kehottaneet Johnsonia eroamaan.

Downing Streetin lähteiden mukaan Johnson ei aio erota pääministerin tehtävästään. Hän lentää Lontooseen yleiskokouksessa pitämänsä puheen jälkeen.

Parlamentti jatkaa työtään jo keskiviikkona

Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa, että parlamentin istuntokausi jatkuu kuin sitä ei olisi koskaan keskeytetty.

Oikeuden mukaan on parlamentin ja ennen kaikkea ylä- ja alahuoneiden puhemiesten asia ratkaista, mitä tehdään seuraavaksi.

Parlamentti palaa työhönsä keskiviikkona. Alahuoneen puhemies John Bercow sanoi, että alahuone kokoontuu kello 11.30 paikallista aikaa.

Voit katsoa korkeimman oikeuden puheenjohtajan *Brenda Halen *perusteluja oikeuden päätökselle alla. Lähetyksen alkupuolella oli ääniongelmia.

Rinne pitää brexit-sotkua entistä sekavampana

Pääministeri Antti Rinteestä (sd.) tuore oikeuden päätös ei ainakaan tuo selvyyttä Britannian EU-eroon, kertoo STT. Rinne on kertonut tilanteen olevan nyt entistä sekavampi.

Rinteen mukaan on hyvin epävarmaa, mitä Britanniassa pystytään päättämään, sillä poliittiset puolueet ovat sisältä jakautuneita ja poliittisten puolueiden välillä on syviä jakolinjoja.

Euroopan komissio on uutistoimisto Reutersin mukaan kieltäytynyt kommentoimasta Britannian sisäisiä perustuslaillisia asioita.

Alemmat tuomioistuimet olivat eri linjoilla tapauksessa

Johnson määräsi parlamentin istuntotauolle 9. syyskuuta alkaen. Alun perin tauon oli määrä päättyä 14. lokakuuta.

Vastustajat ovat väittäneet, että Johnson määräsi viiden viikon istuntotauon vaientaakseen parlamentin brexitiä edeltävinä viikkoina. Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta.

Johnson on itse perustellut istuntotaukoa sillä, että hallitusohjelman työstäminen vaatii työrauhaa.

Britannian korkein oikeus otti istuntotauon laillisuuden käsiteltäväkseen, kun Englannin ja Skotlannin tuomioistuimet olivat päätyneet siitä eri kannoille.

Englannin korkein oikeus katsoi, että parlamentin istuntotauko on puhtaasti poliittinen eikä siten kuulu tuomioistuimelle.

Skotlannissa tuomioistuin sen sijaan piti istuntotaukoa laittomana yrityksenä vaikeuttaa parlamentin työtä.

Englannissa kanteen takana oli aktivisti Gina Miller ja hän on valittanut englantilaistuomioistuimen päätöksestä Britannian korkeimpaan oikeuteen.

Skotlannissa istuntotauon laillisuuden kyseenalaisti joukko kansanedustajia. Tuomioistuimen päädyttyä heidän kannalleen korkeimpaan oikeuteen valitti hallitus.

Lisää aiheesta:

The Guardianin liveseuranta: Brexit: judges rule that Boris Johnson's proroguing of parliament was unlawful – live news (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Supreme Court: Suspending Parliament was unlawful, judges rule (siirryt toiseen palveluun)

Aiheesta aiemmin:

Britannian korkeimman oikeuden päätös parlamentin jäädytyksestä ei ole tulossa vielä maanantaiaamuna

Brittiparlamentti jäi tauolle maratonistunnon jälkeen: Ei ennenaikaisia vaaleja, Johnson ei suostu hakemaan jatkoaikaa brexitille, puhemies ilmoitti eroavansa

Lähteet: Reuters, AFP, STT