Kolari jätti jälkensä

Kuntoutus on harvoin mukavaa. Se nostaa herkästi kyyneleet silmiin.

Hanna Ropa lensi enduropyörällään rytinällä ympäri toukokuussa. Ilman tukilevyä käsi roikkuisi nyt velttona.

Kuntoutus on monelle arkea. Esimerkiksi Kelan kuntoutukseen osallistui viime vuonna yli 120 000 suomalaista. Lisäksi kuntoutuksesta huolehtivat muun muassa vakuutusyhtiöt.

Ei ole vielä varmaa, taipuuko Hanna Ropan ranne koskaan tämän enempää. Edes kuntoutus ei pysty korjaamaan kaikkea.

Sivuttaisessa liikkeessä kuntoutuksen tulokset kuitenkin näkyvät. Seuraavaksi lisätään painoa, sillä sitä käsi kestää vasta puoli kiloa.

Arjessa voimattomuus turhauttaa. Esimerkiksi uunipelti on kädelle liian raskas. Pullat ja pannukakut ovat monesti olleet uunin pohjalla.

Kuntoutusta ei voi kiirehtiä. On noudatettava tarkkaa suunnitelmaa, jotta ei tule takapakkia.

Olen malttamaton. Teen kotiharjoitukset äärirajoille, koska en jaksa uskoa, ettei käsi muka toimi. Se kostautuu nopeasti valtavana kipuna.

Hanna Ropa

Silloin Diakonialaitoksen fysioterapeutti muistuttaa, mistä lähdettiin liikkeelle. Vielä kesäkuussa Hanna Ropa ei saanut sormiaan yhteen.

Nyt puristusote on jo hallussa.

Lisää voimaa ehtii hankkia myöhemminkin, kunhan ranne ensin paranee. Toistaiseksi irtonaiset luunpalat painavat kudoksia.

Luutumista odotetaan joulukuuhun asti. Jos sitä ei tapahdu luonnostaan, on edessä leikkaus, ja kuntoutus alkaa käytännössä alusta.

Ja kuntoutettavaa riittää. Kun yksi kohta kehosta ei toimi, kärsii helposti toinenkin. Toispuoleinen tekeminen on jumittanut nakkilalaisen Hanna Ropan hartiat.

Vaikka nyt sattuukin, kestän kaiken rakkaan harrastuksen takia. Jos fysioterapeutti saa minut takaisin pyörän selkään, on tuska ollut sen arvoista.

Hanna Ropa

Tämä artikkeli on osa laajempaa kokonaisuutta. Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki kokonaisuuteen kuuluvat tarinat.

Kokonaisuuteen kuuluu 18 tarinaa eri puolilla Suomea asuvista ihmisistä, jotka kertovat kokemuksensa suomalaisesta terveydenhuollosta.

Tekijät

Toimittaja

Päivi Meritähti

Kuvat

Katja Halinen ja Päivi Meritähti

Julkaistu 15.10.2019