Espanjan korkein oikeus ratkaisi: Diktaattori Francon jäännökset siirretään pois hautamausoleumista

Vuosikausien kiistely diktaattori Francisco Francon hautamausoleumin kohtalosta on saatu päätökseen.

Diktaattori Francisco Franco osallistui itse hautamonumenttinsa suunnitteluun. Se sijaitsee Kaatuneiden laaksossa, Madridin länsipuolella. Kuva: Jon Santa Cruz / AOP

Espanjaa vuosina 1939–1975 hallinneen kenraali ja diktaattori Francisco Francon jäännökset voidaan siirtää pois Kaatuneiden laaksosta (Valle de los Caidos) Madridin länsipuolelta.

Maan korkein oikeus päätti asiasta tänään tiistaina.

Espanjan sosialistihallitus ilmoitti maaliskuussa, että Francon jäännökset siirretään, mutta Francon jälkeläiset valittivat päätöksestä.

Pääministeri Pedro Sanchezin mukaan Espanja ei voi jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä valtavassa mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Franco haudattiin marraskuussa 1975 Kaatuneiden laakso -monumentin kunniapaikalle, syvälle kallioon louhitun kirkon alttarin eteen.

Francisco Franco vuonna 1965. Kuva: AOP

Monumentti rakennettiin Francon itsensä aloitteesta vuosina 1940–1958 osin poliittisella vankityövoimalla.

Franco itse osallistui valtavan rakennelman suunnitteluun. Sen 260 metriä pitkässä kirkossa järjestetään päivittäin jumalanpalveluksia. Monumentin jättimäinen, 150 metriä korkea graniittinen risti näkyy kauas Madridin vuoristossa.

Sinne on haudattu arviolta 33 000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Uusi hauta El Pardoon

Korkein oikeus ilmoitti, että Franco haudataan uudelleen Mingorrubio El Pardoon Madridin pohjoispuolelle. Siellä on perhehauta, jonne myös Francon vaimo on haudattu.

Oikeus päätyi näin hallituksen kannalle. Francon jälkeläiset haluaisivat, että hänen jäännöksensä joko pysyvät Valle de los Caidosissa tai jos se ei ole mahdollista, ex-diktaattori haudattaisiin Almudenan katedraaliin Madridissa, jonne taas on haudattu Francon tytär.

Hallitus pelkää kuitenkin liian keskeisen hautapaikan vetävän paikalle natseja ja äärioikeistolaisia.

Franco hallitsi Espanjaa vuosina 1939–1975.

Lue myös: