1. yle.fi
  2. Uutiset

Google sai voiton EU:n tuomioistuimessa – oikeus tulla unohdetuksi ei ole globaali

Tietosuoja-asetus takaa EU-kansalaiselle oikeuden pyytää virheellisten tai arkaluonteisten tietojen poistamista.

tietosuoja
google
Googlen ja ranskalaisen tietosuojaa valvovan viranomaisen kiistaa käsiteltiin EU:n korkeimmassa oikeudessa.EPA

EU:n tuomioistuin päätti (siirryt toiseen palveluun)tiistaina, ettei Googlen tarvitse soveltaa niin kutsuttua oikeutta tulla unohdetuksi (siirryt toiseen palveluun) globaalisti.

Oikeudella viitataan asianomistajan oikeuteen itseä koskevien arkaluonteisten, virheellisten tai vanhentuneiden tietojen poistamisesta hakukoneista.

Yksinkertaisuudessaan tiistainen päätös tarkoittaa tätä: jos Google jatkossa saa perustellun pyynnön poistaa hakukonetuloksiaan, sen täytyy tehdä se Euroopassa muttei koko maailmassa.

EU-kansalaiselle oikeuden tulla unohdetuksi takaa Euroopan unionin tuomioistuimen ja EU:n tietosuoja-asetus. (siirryt toiseen palveluun)

Pidetään ennakkotapauksena

Nyt oikeudessa käsitelty tapaus käsitteli riitaa Googlen ja ranskalaisen tietosuojaa valvovan viranomaisen välillä.

Sitä on pidetty ennakkotapauksena siitä, voiko alueellisia sääntöjä ja oikeuksia laajentaa koko maailmaa koskeviksi. Oikeuden laajentamisen on pelätty lisäävän sensuuria esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä.

Myös Suomessa tietosuojavaltuutetut saavat paljon valituksia tapauksista, joissa Google ei ole suostunut poistamaan tietoja.

Esimerkiksi rikolliset ja virheellistä asiakaspalautetta saaneet yrittäjät saattavat pyytää Googlelta omaa toimintaansa koskevien tietojen poistamista.

Lue lisää:

The Guardian: Victory for Google in landmark right to be forgotten case (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi