Britannialla on meneillään suurin kotiutusoperaatio sitten toisen maailmansodan – Thomas Cookin brittiasiakkaita lennätetään kotimaahan

Britannia on palauttanut kotimaahan 10 prosenttia konkurssiin menneen matkatoimiston brittiasiakkaista.

Thomas Cook Group
Brittituristeja saapumassa lentoasemalle.
Britannian viranomaiset lennättävät hätälennoilla kotimaahan matkailijoita, jotka ovat jääneet jumiin ulkomaille matkatoimisto Thomas Cookin konkurssin takia. Turisteja saapumassa lentoasemalle Cancunissa Meksikossa.Lourdes Cruz / EPA

Britannian viranomaiset lennättivät maanantaina hätälennoilla kotimaahan 14 700 matkailijaa, jotka olivat jääneet jumiin ulkomaille matkatoimisto Thomas Cookin konkurssin takia.

Tämä on noin kymmenesosa niistä 150 000 britistä, jotka jäivät ilman kuljetusta matkatoimiston yllättävän konkurssin takia. Heidät on määrä saada palautetuksi kotimaahan 13 päivän aikana.

Tänään tiistaina on määrä lennättää takaisin kotimaahan 16 500 brittiä.

Operaatiota hoitaa Britannian siviili-ilmailuviranomainen CAA. Sitä on luonnehdittu Britannian suurimmaksi kotiutusoperaatioksi toisen maailmansodan jälkeen.

– Tämänlaajuinen ja luonteinen kotiutus on ennenkokematon ja ikävä kyllä se aiheuttaa jonkin verran epämukavuutta ja häiriötä asiakkaille, CAA:n pääjohtaja Richard Moriarty sanoi.

– Haluamme, että ihmiset voivat edelleen nauttia lomastaan, joten tuomme heidät takaisin Britanniaan alkuperäisenä paluupäivänä tai pian sen jälkeen.

Thomas Cook -yhtiön kone Frankfurtin kentällä Saksassa 23. marraskuuta 2017.
Thomas Cook -yhtiön kone Frankfurtin kentällä Saksassa 23. marraskuuta 2017. Mauritz Antin / EPA

Britannian pääministeri arvosteli johdon palkkioita

Kaikkiaan 600 000 yhtiön asiakasta jäi tyhjän päälle suosituissa turistikohteissa eri puolilla maapalloa, kun 178 vuotta vanha suuri matkayhtiö romahti taloudellisesti.

Suomalaisiin Thomas Cookin kaatuminen vaikuttaa ennen kaikkea sen tytäryhtiön Tjäreborgin kautta.

Britannian konservatiivinen pääministeri Boris Johnson on kyseenalaistanut Thomas Cookin johdon suuret palkat.

– Minulla on kysymyksiä – muun muassa siitä, onko oikein, että johtajat ja hallitus maksavat itselleen suuria summia samaan aikaan, kun bisnes menee alas viemäristä, Johnson sanoi New Yorkissa, jossa hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen.

– Pitää olla jokin järjestelmä, jossa matkajärjestäjät vakuuttavat itsensä kunnollisesti tämänkaltaisten tilanteiden varalta, hän sanoi.

Thomas Cookin kaatoi 2,1 miljardin dollarin eli 1,9 miljardin euron suuruinen velkataakka. Yhtiön olisi pitänyt myydä kolme miljoonaa lomamatkaa vuosittain pelkästään velkojensa korkokulujen hoitamiseksi.

Britannian hallitus arvioi, että Thomas Cookin pelastaminen olisi ollut "hyvän rahan heittämistä pahan rahan perään".

Aiheesta aiemmin:

Odotus jatkuu Tjäreborgin matkakohteissa – Maanantaina jumiin jääneet yritetään saada kotiin keskiviikkona 24.9.2019

Tjäreborgin toiminta jatkuu normaalisti – yhtiön talven lentosarja Kuopiosta ei enää uhattuna 24.9.2019

Analyysi: Thomas Cookin kohtalo voi olla enne tulevasta – turistin suojelu, halpalennot ja netti ovat tehneet pakettimatkoista uhanalaisen lajin23.9.2019

”Operaatio Matterhorn” tuo kotiin 150 000 ulkomaille Thomas Cookin konkurssin myötä jäänyttä brittiä23.9.2019

Lähteet: AFP, Reuters