1. yle.fi
  2. Uutiset

Säteilyhälytys pärähti Petäjävedellä: "Todennäköisesti laitehäiriö"

Säteilylukemat olivat normaalista poikkeavat noin 10 minuutin ajan. Lukema oli korkeimmillaan 0,25 mikrosievertiä.

Säteilymittaus
Säteilyturvakeskuksen kartta säteilynmittauspisteistä ja kuvaaja Petäjäveden viikon säteilyarvoista.
Kuvakaappaus 24.9.2019 STUK:n säteilytilanne tänään -nettisivulta.Petri Aaltonen / YLE

Säteilyturvakeskuksen Petäjävedelle sijoitettu säteilyvalvonta-asema hälytti tänään aamupäivällä.

– Siihen oli tullut ilmeisesti lyhytaikainen piikki, ja asema teki automaattisen hälytyksen hätäkeskukseen, kuvailee päivystävä palomestari Jaakko Lamminkoski.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Tuomas Peltosen mukaan säteilylukemat olivat Petäjävedellä normaalista poikkeavat noin 10 minuutin ajan. Lukema oli korkeimmillaan 0,25 mikrosievertiä.

Suomen taustasäteily vaihtelee normaalisti välillä 0,05 - 0,30 mikrosievertiä tunnissa (µSv/h). Paikallisesti annosnopeus voi kohota hetkellisesti yli 0,3 µSv/h esimerkiksi voimakkaiden ukkossateiden yhteydessä.

Pelastuslaitoksille sijoitetut säteilymittarit tekevät hälytyksen, kun säteilymäärä ylittää kyseisen mittausaseman 7 vuorokauden keskiarvon 0,1 mikrosievertillä.

Ei aiheuta jatkotoimenpiteitä

STUK:n säteilytilanne tänään (siirryt toiseen palveluun) -sivuilla Petäjävedellä havaittua lyhytaikaista säteilynnousua näy. Peltosen mukaan tämä johtuu siitä, että tilastoihin tallentuvat tunnin keskiarvoiset säteilylukemat.

Kaikkiaan Keski-Suomessa on kymmenkunta säteilynmittausasemaa. Mikään muu säteilyasema ei näyttänyt poikkeavia lukemia samaan aikaan Petäjäveden piikin kanssa.

Pelastuslaitos mittasi säteilytason myös toisella mittarilla, ja sen lukemat olivat normaalit.

– Todennäköisin syy hälytykselle on se, että mittarissa on ollut jotakin vikaa. Jos useampi asema hälyttelee, se on merkki siitä, että jotakin on oikeasti meneillään, Lamminkoski sanoo.

STUKin Peltonen arvioi, että laitevian sijaan kyse voi olla myös muusta lyhytaikaisesta vaihtelusta säteilymäärissä. Se ei kuitenkaan edellytä mitään jatkotoimenpiteitä.

– Se meni ohi ja sillä selvä, Peltonen sanoo.

Klo 15:05: Lisätty STUK:sta saadut tiedot ja kommentit.

Lue seuraavaksi