Saimaan ja Puulan vedenpinnat tavallista alempana

Järvien vedenpintojen ennustetaan pysyvän ainakin lokakuuhun asti selvästi tavallista alempana vähäisten sateiden vuoksi. 

vesistöt
Myllysaaren saunan laituri Lappeenrannassa
Petri Kivimäki/Yle

Järvien pinnat ovat keskimääräistä alempana kuivan kesän jäljiltä. Etelä-Savon Ely-keskuksen mukaan esimerkiksi Puulan ja Saimaan vedenpinnat ovat selvästi alempana kuin yleensä syyskuun puolivälissä.

Saimaan vedenkorkeus on 35 senttimetriä alempana kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Mäntyharjun reitillä säännöstellyn Puulan vedenpinta on tällä hetkellä 7 senttimetriä ajankohdan keskitason alapuolella.

Useimpien järvien vedenpintojen ennustetaan pysyvän ainakin lokakuuhun asti selvästi tavallista alempana vähäisten sateiden vuoksi.

Vaikka syyskuun sateet ovat jo täydentäneet maan kosteusvarastoja, etenkin suuremmissa vesistöissä sateiden vaikutus näkyy hitaammin.

Myös pohjavesien pinnat alhaalla

Kuivan kesän aiheuttama maankosteuden vajaus näkyy myös pohjaveden pinnoissa. Etelä-Savossa pohjaveden pinnat ovat pääosin ajankohdan keskiarvoja alempana.

Pohjavesien seurantaverkosto on harva ja tilanne voi vaihdella paljonkin paikallisista olosuhteista riippuen. Syyskuun runsaat sateet ovat kääntäneet pienissä pohjavesimuodostumissa pinnankorkeudet nousuun.

Yleensä pohjaveden pinnat jatkavat laskuaan luontaisesti aina syys–lokakuun vaihteeseen asti.