Trump puhui YK:ssa: "Tulevaisuus ei kuulu globalisteille, se kuuluu patriooteille" – Niinistön mielestä puhe oli sovitteleva

Presidentti Trump moitti aktivisteja, sosiaalista mediaa ja tiedeyhteisöä, silti Suomen presidentti piti puhetta aiempia puheita sovittelevampana.

YK
Trumpin puhe yleiskokouksessa
Trumpin puhe yleiskokouksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti puheensa YK:n yleiskokouksessa Suomen aikaa hieman kello viiden jälkeen. Kyseessä on Trumpin kolmas puhe Yhdysvaltain presidenttinä yleiskokouksessa.

Trump aloitti puhumalla kauppasopimuksista. Trumpin mukaan tulevaisuus ei kuulu globalisteille vaan patriooteille. Hän kehotti maailman maita kääntymään oman kansansa etujen puoleen ja hylkäämään globalisaation.

Hän kertoi, että Yhdysvallat aikoo tehdä uuden kauppasopimuksen Japanin kanssa keskiviikkona. Trump kertoi myös odottavansa uutta kumpaakin hyödyttävää kauppasopimusta EU:n jättävän Britannian kanssa. Trumpin mukaan uudesta sopimuksesta tulee "upea".

Myös Maailman kauppajärjestö WTO:n tulisi Trumpin mukaan muuttua.

Trump arvosteli Kiinan taloudellista toimintaa, mutta toivoi, että Yhdysvallat ja Kiina saavat aikaan sopimuksen, joka lopettaa erimielisyydet.

"Iran on kaikkien asia"

Trump sanoi, että Iranin tilanne on kaikkien maiden asia. Hän sanoi, että pakotteita Irania vastaan tullaan lisäämään, jos Iran ei muuta toimintatapaansa. Trump kehotti kaikkia maita torjumaan Iranin "verenhimoisuuden".

Trumpin odotettiin puhuvan ainakin Iranista liittyen reilu viikko sitten Saudi-Arabiassa öljyntuotantoon tehtyihin iskuihin. Yhdysvallat syyttää iskuista Irania, minkä Iran on kiistänyt. Trumpin oli ennakkoon povattu hakevan puheellaan lisää tukea Iranin vastaisille toimille, kertoi uutistoimisto AP.

Trump puhui myös Venezuelassa jatkuvasta poliittisesta pattitilanteesta ja sivusi Lähi-idän tilannetta. Lähi-idässä tulisi torjua ääriliikkeitä ja Israelin ja sen naapurien välit tulisi selvittää.

Trumpin mukaan Venezuelan tilannetta seurataan tarkasti. Hän hyökkäsi sanallisesti Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa vastaan ja sanoi tämän olevan "Kuuban nukke, jota suojelevat kuubalaiset henkivartijat".

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venezuelan edustaja alkoi lukea kirjaa puheen aikana.

Myös Pohjois-Korea oli esillä puheessa. Trumpin mukaan Pohjois-Korean tulee pitää kiinni sovitusta ja aloittaa ydinaseriisunta.

Trump sanoi maanantaina, että hän saattaa tavata Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin seuraavan kerran mahdollisesti melko pian.

Trump sanoi puheessaan, että Yhdysvallat ei hae konfliktia muiden maiden kanssa.

Arvosteli aktivisteja ja tiedemaailmaa

Trump syytti "avoimia rajoja vaativia aktivisteja" pahuudesta. Trumpin mukaan laiton maahanmuutto on yksi suurimmista haasteita ja maahanmuuttajia auttavat ihmiset aiheuttavat vain vahinkoa.

Trump sanoi, että aktivistien toiminta auttaa rikollisjärjestöjä, jotka saalistavat syyttömiä miehiä, naisia ja lapsia.

Trump arvosteli kovin sanoin myös puheessaan tiedotusvälineitä, poliittista eliittiä, sosiaalista mediaa ja tiedeyhteisöjä. Trumpin mukaan ne ovat hyökänneet historiaa, perinteitä ja kansalaisten vapauksia vastaan.

Puheensa loppupuolella Trump nosti esiin seksuaalivähemmistöjen sekä naisten tilanteen maailmassa. Trumpin mukaan hänen hallintonsa tekee töitä, jotta homoseksuaalisuus ei olisi laitonta monessa maassa.

Trump sanoi myös, että naisten oikeuksia tulisi maailmassa tukea. Tähän Trumpin mukaan kuuluu esimerkiksi se, että naisten taloudellisen tilanteen kehittämistä on jatkettava yhteiskunnissa.

Maanantaina Trump saapui seuraamaan joksikin aikaa ilmastokokousta. Ennakkoon oli epäilty, ettei hän osallistuisi lainkaan ilmastokokoukseen.

Niinistö: Puhe yllättävän sovitteleva

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti YK:ssa kuultua Trumpin puhetta aiempaa sovittelevampana. Trump ei tällä kertaa esimerkiksi moittinut suuria instituutioita, kuten on aiemmin tehnyt.

– Vaikka esimerkiksi WTO:n kohdalla hän sanoi, että vakavia muutoksia pitäisi tehdä, mutta WTO:ta kuitenkin tarvitaan.

Niinistön mukaan arvostelu Irania ja Kiinaa kohtaan oli odotettavissa. Niinistö kertoi uskovansa, että kummankin maan kanssa Trump haluaa lopulta pitää auki keskustelun. Hän näkee vahvan kaavan Trumpin tavassa nostaa esiin asioita.

– Ensin tullaan vahvasti esiin verbaalisti, sitten sovitaan esimerkiksi kauppasopimuksia ja ne ovatkin hyvä asia, arvioi Niinistö.

Niinistö ei pitänyt pahana Trumpin kommenttia patriotismista.

– Hän myi vähän snellmannilaiseen tapaan kansallisuusaatetta. Hän teki sen varsin pehmeästi verrattuna siihen, millaista kieltä yleensä häneltä ja monelta muulta on kuultu, että korostaa vaan kansallisia etuja. Ja luulen, että hän sen sanoman sai ainakin osin tuolla salissakin perille, eikä se tietysti ihan huono ole, että ajaa omia etuja ja kunnioittaa naapureita.

Niinistö yllättyi siitä, että Trump nosti esiin seksuaalivähemmistöjen oikeudet puheessaan.

– En ole ennen kuullut, että hän puolustaisi seksuaalisia vähemmistöjä, ja kehottaisi vahvasti jopa maita, joissa se on rangaistavaa, miettimään asiaa.

Niinistö ei näe, että tiistaisesta puheesta nousisi esiin aiheita presidenttien kahdenväliseen tapaamiseen. Niinistö tapaa Trumpin keskiviikkona 2. lokakuuta työvierailullaan Washingtoniin.

Lähteet: AP, REUTERS, STT, AFP