Janakkala panee tuulemaan Turengin kehittämisessä: kunta aikoo lunastaa keskeisen kiinteistön, josta on neuvoteltu vuosia tuloksetta

Turengin Onnenlantin kiinteistölle haetaan lunastuslupaa ympäristöministeriöltä.

Janakkala
Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen
Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen uskoo, että lunastusprosessissa menee vielä pari, kolme vuotta.

Janakkalan kunnanhallitus päätti eilen hakea ympäristöministeriöltä lunastuslupaa ja mahdollista ennakkohaltuunottoa Turengin keskustassa sijaitsevalle Onnenlantin kiinteistölle.

Lunastettava kiinteistö sijaitsee kunnan ydinkeskustassa. Siinä toimii nyt muun muassa kioski ja kirpputori. Kunta siis hakee lunastuslupaa ympäristöministeriöltä ja ministeriö päättää hakemuksen perusteella, myöntääkö se lunastusluvan vai ei.

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen kertoo, että ulkopuolinen toimija määrittää aikanaan mahdollisen ostohinnan.

– Onnenlantti sijaitsee keskustassa kriittisellä kohdalla. Kiinteistön kehittäminen on keskeinen osa keskustan kehittämisessä. Toivomuksena on päästä ratkaisuun kiinteistön omistuksesta, koska emme ole päässeet siitä yhteistyöhön omistajan kanssa.

Maanomistaja haluaa isot marketit

Kunta on pyrkinyt yhteistyöhön maanomistajan Einari Poluksen kanssa jo pitkään. Polus on kertonut omasta näkemyksestään Janakkalan Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) (vain tilaajille) helmikuussa.

Lehden mukaan Polus on halunnut, että Turengin keskustaan rakennettaisiin kahden suurimman kauppaketjun isot yksiköt, ei vain pienempiä marketteja. Jos niin tapahtuisi, he olisivat valmiita purkamaan vanhoja kiinteistöjä uusien tieltä ja sijoittamaan hankkeisiin myös rahaa.

Polus kertoo Janakkalan Sanomissa, että pelkät tavalliset Osuuskauppa Hämeenmaan ja Keskon marketit eivät saisi ostovoimaa pysymään Turengissa.

Prosessi kestää vielä vuosia

Kunnanjohtaja Tanja Matikainen muistuttaa, että jo vuonna 2008 tehtiin yrittäjien kanssa yhteistyössä suunnitelma keskustan kehittämisestä. Suunnitelma ei ole päässyt toteutumaan. Nyt kunnan tavoitteena on, että se saataisiin vietyä eteenpäin.

Tämä prosessi tulee kestämään pari, kolme vuotta, arvioi Matikainen.

– Tärkeää on, että asia saadaan liikkeelle, koska sitä on jo pitkän aikaa yritetty saada eteenpäin ja muilla toimilla ei näköjään päästä yhteisymmärrykseen asiasta.

Lunastukselle tulee löytyä maankäyttö- ja rakennuslain mukainen peruste ja lunastuksen yleisten edellytysten tulee täyttyä.

Lain mukaan kunnalle voidaan myöntää lupa lunastaa alue, joka tarvitaan yhdyskuntarakentamiseen ja siihen liittyviin järjestelyihin tai muutoin kunnan suunnitelmallista kehittämistä varten.

Kunnanhallitus pyysi teknistä lautakuntaa ryhtymään keskustan asemakaavoitusprosessiin.