1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Lappi on keikkamaakuntana Suomen ykkönen, mutta miten hyvin tunnet sen rockhistorian? Testaa tietosi tässä

Lappi tunnetaan tarinoista ja luonnostaan, mutta maakunnassa on myös näyttävä historia rock- ja popmusiikin saralla.

musiikki
Sonata Arctica soittaa Kemin Satama Open Air -festivaaleilla 2013.
Kemiläinen Sonata Arctica on yksi menestyneimmistä lappilaisyhtyeistä. Parhaillaan Sonata kiertää USA:ta ja Kanadaa.Risto Koskinen / Yle

Tämä voi olla yllättävä tieto, mutta keikkojen määrällä asukaslukuun suhteutettuna Suomen ykkösmaakunta pop-rockmusiikissa on Lappi. Teoston tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lapissa järjestetään vuodesta toiseen eniten keikkoja per tuhat asukasta.

Osataan Lapissa toki tehdäkin musiikkia. Maakunnan ensimmäinen rokkibändi oli kemiläinen Idols, joka soitti rautalankaa ja rock'n'rollia keikalla jo vuonna 1962.

Valtakunnan eturiviin nousseista lappilaisartisteista moni muistaa ainakin Suomen ensimmäisen ja ainoan euroviisuvoittajan Lordin ja kaikki toki tietävät Antti Tuiskun, mutta ovatko Yari, Sonata Arctica tai Absoluuttinen nollapiste tuttuja nimiä? Testaa tietosi Lapin rockhistoriasta visailussamme.

Jari Knuutinen.
Yksi Lapista maineeseen ponnistaneista artisteista on Jari "Yari" Knuutinen.Janne Ahjopalo / Yle

Lue myös:

Teinien metalli-ihmeen Santa Lucian kulttisuosio yllätti 27 vuoden jälkeen: Kokoelma myytiin loppuun, Rolling Stone hehkuttaa "vuoden cooleimmaksi"

"Ei mitään koulukuoropoikia" – Sonata Arcticasta tehtiin kirja

Video: Kymmenen vuotta Lordin euroviisuvoitosta – muistatko vielä hajonneen lasipalkinnon ja viisupäähineet?

Lue seuraavaksi