Luke luopuu Puolangan Paljakan ympäristönäytepankista

Näytemateriaalivaraston inventointi alkaa talvella, jonka jälkeen näytteet siirretään muille Luken toimipaikoille.

ympäristöntutkimus
Ympäristönäyte paperisäkissä
Paljakan ympäristönäytepankkiin on kerätty tutkimusnäytteitä 1990-luvulta lähtien.Jarmo Nuotio / Yle

Luonnonvarakeskus (Luke) luopuu Puolangan Paljakan ympäristönäytepankista. Kansainvälisesti ainutlaatuisessa, tätä tarkoitusta varten rakennetussa varastossa on säilytetty tutkimusnäytteitä 1990-luvulta lähtien.

– Tällä hetkellä ympäristönäytepankki on alihyödynnetty ja täällä on hyvin vähän muuta toimintaa. Toivomme, että löydämme kumppanit, jotka pystyisivät hyödyntämään tätä nykyistä laajemmin, sanoo Luken hallintojohtaja Ilkka Pellervo Laurila.

Luke aloittaa ympäristönäytepankin näytemateriaalivaraston inventoinnin tulevan talven aikana. Tämän jälkeen arvioidaan, mikä on näytepankin tarkoituksenmukainen sijoituspaikka ja millä aikataululla näytteet siirretään muille Luken toimipaikoille.

– Se ei ole vuodessa eikä välttämättä kahdessakaan loppuun asti tehty, koska teemme inventoinnin ja arvioinnin huolella, Laurila sanoo.

Kainuussa parhaillaan vierailevalta eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalta Laurila toivoo tukea neuvotteluihin mahdollisten kumppanien kanssa, jotta Paljakkaan jäävälle rakennukselle sekä sen ympäristölle löytyisi nykyistä parempi käyttötarkoitus.

– Ympäristönäytepankki siirtyy Paljakasta pois, mutta toivon, että löydämme sellaisen ratkaisun, missä voimme hyödyntää tätä upeaa ja moneen eri käyttöön taipuvaa ympäristöä nykyistä paremmin, Laurila sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!