Tutkijat: Britannian pääministeri entistä ahtaammalla – kuningattaren vetämisellä mukaan voi olla vakavat seuraukset

Tutkijat näkevät Britannian EU-eron avautuvan uudelle puinnille.

Brexit
Boris Johnson ilmatokokouksessa New yorksisa.
Pääministeri Boris Johnson ei anna korkeimman oikeuden päätöksen lannistaa EU-eron valmistelua.Timothy A. Clary / AFP

Britannian korkeimman oikeuden päätös saattaa taas kääntää Britannian EU-eron uuteen suuntaan, arvioivat suomalaiset tutkijat.

Korkein oikeus mitätöi tiistaina pääministeri Boris Johnsonin päätöksen määrätä parlamentti istuntotauolle EU-eron alla. Oikeuden yksitoista tuomaria päättivät yksimielisesti, että päätös oli laiton ja että se esti parlamenttia toteuttamasta perustuslaillista tehtäväänsä.

– Keskeisintä tämän päätöksen jälkeen on, että Boris Johnsonin asema hallituksen johdossa on entistäkin huterampi, arvioi Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkija Timo Miettinen.

– Kaikki on edelleen mahdollista aina uusista vaaleista uuteen kansanäänestykseen ja mahdollisesti koko brexitin perumiseen. Kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä.

Korkein oikeus
Korkeimman oikeuden presidentti Brenda Hale julisti, että pääministeri Boris Johnsonin määräys parlamentin istuntotauosta oli laiton.EPA

Johnsonin vastaisen päätöksen kovuus on yllättävä, arvioi Tübingenin yliopiston politiikan tutkija, tohtori Mikko Kuisma.

– Se on voimakkain mahdollinen tuomio, jonka korkein oikeus tässä tapauksessa olisi voinut antaa, Kuisma sanoo. Korkein oikeus antoi parlamentin puhemiehistölle valtuudet päättää, milloin parlamentti kokoontuu jälleen.

"Kuningattaren maine on epäsuorasti tahrattu"

Pääministeri Johnson oli määrännyt parlamentin viiden viikon istuntotauolle 9. syyskuuta. Vastustajien mukaan pääministeri yritti näin estää parlamentin puuttumisen brexitiin juuri ennen EU-eron määräaikaa. Johnson väitti, että taukoa tarvitaan hallitusohjelman työstämiseen.

Pääministeri joutui hakemaan istuntotauolle luvan kuningattarelta.

Boris Johnson
Kuningatar Elisabet II nimitti Britannian konservatiivipuolueen johtajan Boris Johnsonin pääministeriksi heinäkuussa 2019.AOP

Mikko Kuisman mukaan Britanniassa kuningattaren vetämisellä mukaan kiistaan voi olla vakavat seuraukset.

– Britanniassa on pyhää, että kuningatar pysyy poliittisten päätösten yläpuolella. Nyt kuningattaren maine on myös tässä epäsuorasti tahrattu, hän sanoo.

– Perinteisesti kuningatar ei asetu pääministerin ehdotuksia vastaan. Se, että kuningatarta on johdettu ikään kuin harhaan tai väärin perustein pyydetty hyväksymään parlamentin jäädyttäminen, perustuslaillisesti sen vaikutuksia on hyvin vaikea vielä arvioida.

Myös Timo Miettinen pitää tilannetta pääministerille vakavana.

– On hyvin ainutlaatuista, että pääministerin sanotaan nimenomaan valehdelleen kuningattarelle. Sitä ei ole tapahtunut juurikaan viimeisen sadan vuoden aikana, Miettinen sanoo.

Miettinen nostaa esiin myös sen, miten Johnsonin pääministerikausi on ylipäänsä alkanut.

– Hän on hävinnyt viisi ensimmäisestä viidestä äänestyksestään verrattuna edellisiin pääministereihin, jotka ovat kymmenen vuoden aikana hävinneet kokonaisuudessaan neljä äänestystä. Ja miten tulehtuneet Johnsonin ja parlamentin välit ovat ja miten poikkeuksellisena hänen toimintansa näyttäytyy tämän päätöksen jälkeen, Miettinen listaa.

Ihmiset riemuitsevat korkeimman oikeuden päätöstä.
Skotlannin kansallispuolueen SNP:n johtaja Ian Blackford riemuitsi korkeimman oikeuden päätöksestä, joka mitätöi parlamenin istuntotauon.Neil Hall / EPA

Parlamentti kokoontuu – miten Johnson tästä jatkaa?

Parlamentin alahuoneen odotetaan kokoontuvan jo huomenna keskiviikkona. Tutkija Timo Miettisen mukaan parlamentti on osoittanut nyt, että ylin valta on sen käsissä.

Ennen Johnsonin määräämän tauon alkamista parlamentti onnistui hyväksymään lain, joka estäisi Britannian sopimuksettoman EU-eron lokakuun lopussa.

Johnson itse on näyttäytynyt taistelutahtoisena korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Hän ilmoitti, ettei aio poiketa brexit-linjaltaan.

– Paljon riippuu siitä, ehdottaako parlamentti esimerkiksi epäluottamuslauseäänestystä Johnsonille. Jos tällainen äänestys menisi läpi, se avaisi kahden viikon aikaikkunan, jonka puitteissa joku uusi henkilö parlamentin sisältä voisi yrittää hallituksen muodostamista, Miettinen sanoo.

Tätä voisi hänen mukaansa seurata esimerkiksi väliaikaishallitus, jonka keskeisenä tehtävänä olisi hakea lisäaikaa Britannian EU-erolle ja mahdollisesti järjestää uudet vaalit.

Jos pääministeri Boris Johnson eroaa, EU-eroprosessin lykkääminen on lähes ainoa vaihtoehto, sanoo tutkija Mikko Kuisma. Joka tapauksessa parlamentti ottaa hänen mukaansa nyt vetovastuun brexitistä.

– Jos hallitus jatkaa, on mielenkiintoista nähdä, miten se pystyy ylipäätään toimimaan. Kyseessä on tietyllä lailla rampa ankka, joka ontuu eteenpäin jääräpäisesti, mutta jonka viimeisetkin vallan rippeet pois pyyhitty, Kuisma sanoo.

Lue myös:

Britannian korkein oikeus: Boris Johnson rikkoi lakia määrätessään parlamentin tauolle – pääministeri ei aio erota tehtävästään