Antti Holma palaa Helvettiin – Radio Sodoman uusi kausi on otettu innolla vastaan

New Yorkissa asuva Antti Holma tekee suosittua podcastia, koska “jollain pitää vuokra maksaa”.

Antti Holma
Antti Holma on Radio Sodoman juontaja Kalevi Tuoninen.
Jukka Lintinen, Tuuli Laukkanen, Yle kuvapalvelu.

Helvetin paikallisradio Sodoma on palannut tauon jälkeen taajuuksille. Näyttelijä Antti Holman luoman Radio Sodoma -podcastin toinen kausi ilmestyi tänään kokonaisuudessaan Yle Areenaan.

Sarjan ensimmäinen kausi julkaistiin kaksi vuotta sitten ja siitä muodostui nopeasti ilmiö. Juontaja Kalevi Tuonisen pimeyteen tuijottelua on tähän mennessä kuunneltu yli puolitoista miljoonaa kertaa.

Uusi kausi on otettu innolla vastaan.

Radio Sodoman toinen kausi jatkaa siitä, mihin kaksi vuotta sitten jäätiin. Mukana ovat muun muassa Kullipoliisit, kulttuuritoimittaja Aira-Mari Raitahauta-Haaparauta ja tietenkin itse Saatana.

Meininki on totutun makaaberia, ehkä hieman yhteiskunnallisempaa kuin edellisellä kierroksella.

Yle Puheen Aamun haastattelussa Holma sanoo kiinnittäneensä kirjoittaessaan huomiota etenkin vallan tavoitteluun. Radio Sodomassa poliitikot ja piispat eivät saa armoa.

– Jos lähtee politiikkaan ja varsinkin poseeraa hyvänä ihmisenä, niin silloin ottaa hissin suoraan Sodomaan, Holma naurahtaa.

Äänessä Ari Arasvuo ja Pekka Sauron

Holma on asunut viimeisen vuoden New Yorkissa. Välimatka Suomeen on mahdollistanut uudenlaisten havaintojen tekemisen suomalaisesta yhteiskunnasta, joka toimii inspiraationa Radio Sodomalle.

Välimatka luo myös haasteita. Kaikki kotimaan myrskyt eivät aiheuta laineita valtameren toisella puolella. Radio Sodomaa kirjoittaessaan Holma turvautui Googleen, kun mieleen piti palautella viimeisimmät poliittiset kohut.

– Huomasin ekaa kertaa, että nyt pitää vähän kaivaa asioita. Piti mennä juorulehtien sivuille katsomaan, että ketäs täällä on, Holma kertoo.

Työ tuotti tulosta ja näistä havainnoista Radio Sodoma sai useita uusia hahmoja.

Yksi näistä on radiossa monologeja horiseva Ari Arasvuo. Tosielämän henkilöistä inspiraationsa saaneita hahmoja on Radio Sodomassa kuultu aiemminkin. Ensimmäisellä kaudella ääneen pääsivät esimerkiksi pariterapeutti Kyösti Maaretkallio ja yöradion juontaja Pekka Sauron.

Osalla Holman luomista hahmoista yhtymäkohdat reaalimaailmaan ovat hatarampia, kuten vaikkapa matkailuohjelman isäntä Pertti Homolla.

– Kun mä kirjoitin sen roolinimen, niin ajattelin, että nyt mä olen tullut urani päätyyn, Holma sanoo.

"Jollain pitää vuokra maksaa"

Radio Sodoma ei ole Holman ainoa lahja podcastien ystäville. Näyttelijän Auta Antti! -sarja on niin ikään saavuttanut suurta suosiota. Siinä siivouskomerossa istuskeleva Holma vastailee kuuntelijoiden kysymyksiin maan ja taivaan väliltä.

Holma tekee podcasteja, koska “jollain pitää vuokra maksaa”. Hänellä ei ole työviisumia Yhdysvaltoihin, joten työnteko uudella mantereella ei toistaiseksi ole mahdollista.

Tämä järjestely sopii ainakin podcastien ystäville.

Radio Sodoman toisen kauden viisitoista jaksoa ja muutama extra-rykäisy ovat aluksi kuunneltavissa ainoastaan Yle Areenasta. Lokakuun 10. päivän jälkeen Helvetin tapahtumia voi kuunnella myös muilla alustoilla.

– Paha leviää pikkuhiljaa maailmaan, Holma toteaa.