Rajavartiolaitos epäilee: Saksan lipun alla kulkeva alus rikkoi Estonian hautarauhaa – kyseessä mahdollisesti dokumentin kuvausryhmä

Rajavartiolaitos ei voi vielä vahvistaa, millä asialla alus liikkui Estonian hylyn alueella.

Merivartiosto valvoo vuonna 1994 uponneen matkustaja-alus Estonian hylkyä. Kuva: Yle

Rajavartiolaitos epäilee, että M/S Estonian hylyn hautarauhaa on rikottu, kertoo Länsi-Suomen merivartiosto tiedotteessaan.

Rajavartiolaitos oli saanut ennakkotietona Ruotsin viranomaisilta sunnuntaina, että Saksan lipun alla kulkeva sukellustukialus Fritz Reuter saapuisi Estonian hylyn alueelle maanantaina iltapäivällä ja sen henkilöstöllä on aikeena sukeltaa Estonian alueella.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva meni alueelle ennalta. Turvasta otettiin yhteyttä Fritz Reuteriin ja kehotettiin olemaan sukeltamatta tai muuten loukkaamatta hylyn hautarauhaa, joka on säädetty laissa.

Rajavartiolaitoksen mukaan aluksesta laskettiin silti mereen "todennäköinen sukellusrobotti", joka nostettiin myöhään illalla. Rajavartiolaitoksella on tarkempi selvittely asiasta meneillään.

– Emme voi vielä vahvistaa, mitä kalustoa veteen laskettiin. Meillä on kuitenkin syytä epäillä, että kyseessä on vedenalainen robotti. Tapahtumahetkellä oli pimeää ja asiaa tutkitaan tarkemmin vielä, sanoo kapteeniluutnantti Valtteri Viitala Rajavartiolaitoksesta.

Hautarauhan rikkomisesta epäilty alus. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Mahdollisesti kuvausryhmä

Rajavartiolaitoksella ei ole vielä varmaa tietoa siitä, millä asialla alus oli saapunut Estonian alueelle. Viitala kertoo, että ryhmä oli alueella todennäköisesti kuvaamassa jonkinlaista dokumenttia tai tv-ohjelmaa.

– Meillä ei ole sataprosenttista varmuutta tästä, joten emme voi asiaa vahvistaa, mutta tekemiemme selvittelyiden perusteella he ovat siellä tekemässä tv-dokumenttia tai vastaavaa, Viitala sanoo.

Aluksella oli "radiokeskustelussa saadun tiedon mukaan" kaksi Ruotsin kansalaista, Rajavartiolaitoksen tiedotteessa lukee. Tiedossa ei vielä ole aluksen henkilöstön tarkkaa lukumäärää tai heidän kansalaisuuksiaan.

Mahdollinen vedenalainen robotti on kuvassa olevan valokuvaajan taustalla. Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Matkustaja-alus M/S Estonia upposi vuonna 1994. Sen hylyn rauhoittaminen säädettiin laissa vuonna 1995. Länsi-Suomen merivartiosto valvoo Estonian hylyn rauhaa.

– Rauhan rikkomista koskeva tunnusmerkistö on laissa aika laajaa, niin kyllä myös sukeltaminen on kielletty. Näin on ylipäätään kaikki sellainen toiminta, jonka voi katsoa häiritsevän hautarauhaa tai Estonian rauhaa, Viitala toteaa.

Samassa laissa on määritelty hyvin tarkasti myös alue, jota rauha koskee.

Hylky sijaitsee kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä. Saksa ei ole liittynyt Estonian hautarauhaa suojaavaan sopimukseen.

Rajavartiolaitos kertoo informoineensa Saksan viranomaisia.

Lue lisää